Verenigde Staten: staking in de auto-industrie

Sinds 15 september staakt de UAW, de enige vakbond in de auto-industrie, bij de drie grootste autofabrikanten in de Verenigde Staten: General Motors, Ford en Stellantis.

Enkele weken geleden stemde 97% van de 146.000 arbeiders voor de staking, wat de ontevredenheid en vastberadenheid van de arbeiders aantoonde om collectieve actie te ondernemen.

Een staking op deze schaal is al 40 jaar niet meer voorgekomen en dit is de eerste keer dat alle drie de fabrikanten tegelijk getroffen werden.

Voorlopig heeft de vakbond UAW ervoor gekozen om alleen de arbeiders van drie fabrieken op te roepen om te staken.

De vakbond eist een loonsverhoging van 46% over 4 jaar, een maandelijkse toelage om de prijsstijgingen te compenseren, kortere werktijden en meer vrije dagen, en gelijke rechten voor tijdelijke werkers.

Deze eisen zijn legitiem en noodzakelijk!

Net als hier in België hebben werkers in de auto-industrie een hoge prijs betaald voor de economische crisis en de Covid. Aan de ene kant zijn de arbeidsomstandigheden nog nooit zo slecht geweest, aan de andere kant hebben de fabrikanten hun winsten enorm zien stijgen!

Dit kon zo niet doorgaan en de staking heeft zijn effect: Stellantis stelt een verhoging voor van 21,5% over 4 jaar, waarover de vakbond niet wilde discussiëren omdat ze dacht dat het kruimels waren.

We hebben dezelfde problemen in België en Europa. Werkers in de Verenigde Staten hebben besloten om terug te vechten door te staken, en zij wijzen ons de weg!