Migreren op gevaar van eigen leven!

Volgens een rapport van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn de afgelopen 10 jaar 63.000 mensen omgekomen of vermist geraakt toen ze probeerden te migreren.
De meeste van deze mensen, die probeerden een plek op de planeet te vinden waar ze het recht zouden krijgen om te leven, zijn verdronken. In andere gevallen is de dood te wijten aan dorst of honger. Sommigen verdwijnen in de mensenhandel, anderen verdwalen in de woestijn…
In werkelijkheid onderschat zelfs het cijfer van 63.000 de realiteit volledig, omdat nog veel meer mensen in totale stilte hun leven verliezen. De IOM zelf legt in haar rapport uit dat het slechts “het topje van de ijsberg” laat zien.
De risico’s die mensen nemen om te migreren, weerspiegelen hoe verschrikkelijk het geweld is dat ze dagelijks ervaren in hun land van herkomst. De overgrote meerderheid van deze vrouwen, mannen en kinderen komt uit regio’s waar een gewapend conflict woedt. Op de vlucht voor oorlog of armoede riskeren ze hun leven zonder enige zekerheid dat ze een toevluchtsoord zullen vinden.
Deze situatie, die iedereen kent en erkent, is weerzinwekkend. Ze is des te weerzinwekkender omdat ze plaatsvindt met totale onverschilligheid van de kant van de westerse leiders, die af en toe doen alsof ze geraakt zijn door het aantal doden in de Middellandse Zee.
Want terwijl deze zee de dodelijkste grens is voor migranten, zijn de dodelijkste individuen de westerse politici en kapitalisten, die verantwoordelijk zijn voor de ellende en oorlog wereldwijd!
De bazen van de grote multinationals, die onderling concurreren om olie, mineralen en andere grondstoffen, vertrouwen voortdurend op de legers van Staten of milities om hun dominantie te vestigen. Zij en de politici in hun dienst houden de mensheid in barbarij.