Racisme en demagogie over de onveiligheid

Rechtse en extreemrechtse politici beschuldigen immigranten ervan verantwoordelijk te zijn voor criminaliteit, met het argument dat ze een groot deel uitmaken van de gevangenen in België.
Als er veel immigranten in de gevangenis zitten, komt dat omdat ze zich in een meer precaire situatie bevinden en omdat de vonnissen over het algemeen veel strenger voor hen zijn.
Veel immigranten kunnen niet legaal werken in België, ze kunnen alleen slecht betaald en zwart werk doen en sommigen raken verzeild in de kleine handel om te overleven.
Bovenal vervolgt de burgerlijke justitie veel vaker kleine criminelen dan machtige maffianetwerken of witteboordencriminelen met advocaten en de middelen om politie of rechters om te kopen. Bovendien worden immigranten veel vaker door de politie gecontroleerd dan blanken.
Zelfs nog voor ze berecht zijn, worden buitenlanders, die vaak dakloos zijn, veel vaker opgesloten door de rechtbanken. Ze worden ook vaker veroordeeld tot langere gevangenisstraffen en hun straffen worden minder vaak aangepast (zoals elektronische armbanden, voorwaardelijke straffen of werkstraffen).
Als er meer buitenlanders in de gevangenis zitten, dan is dat omdat de Staat en de bourgeoisie het leven van de allochtone werkers onmogelijk maken om ons te verdelen en ons nog meer uit te buiten.
Om te strijden tegen sociale onveiligheid: tegen ontslagen, lage lonen en uitbuiting; moeten we ons verenigen – Belgische en buitenlandse werkers – tegen onze gemeenschappelijke vijand, de bazen!