Vakbond of bedrijf, men moet kiezen

De ACV bereidt zich voor om te besparen en 200 banen te schrappen via brugpensi-oen. Zoals om het even welk bedrijf laat de vakbond zijn bedienden en leden betalen voor het verlies van 100 miljoen euro (volgens het persbericht van de vakbond), en misschien ook voor het feit dat die minder geld van de Staat krijgt om meer werkloosheidsdossiers te handelen. En zoals om het even welk bedrijf mag die van de Staat het brugpensioen gebruiken zonder de vertrokken mensen te vervangen.

De echte vakbeweging is het tegendeel van dat al-lemaal: het is de vereniging van de werkers die zich samen organiseert om een krachtsverhouding te bouwen die hen in staat stelt de patroons betere werk- en loonomstandigheden, betere zorg en beter pensioen op te leggen. De risicovolle financiële beleggingen, de subsidies van de Staat en de bureaucratie kunnen niet samengaan met deze doeleinden.

Het is door terug naar de hoofdprincipes te komen dat de werkers een vakbond zullen hebben die ze zelf controleren en waarvan ze iets kunnen hopen.