Extreemrechts wordt in de rechtbank veroordeeld… maar zit in het parlement en wordt beschermd in het leger en de politie

Dries Van Langenhove, de leider van de extreemrechtse studentengroep Schild & Vrienden en voormalig Vlaams Belang parlementslid, is schuldig bevonden aan racisme en holocaustontkenning. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, een boete van 16.000 euro en een verbod om zijn burgerrechten uit te oefenen voor tien jaar. Van Langenhove heeft natuurlijk al aangekondigd dat hij in hoger beroep gaat, dus het kan nog heel lang duren voordat we hem achter de tralies zien, als dat ooit gebeurt…

Dit proces is vooral een gelegenheid voor Van Langenhove om zich voor te doen als martelaar en tegenstander van het systeem. Maar dat is slechts een illusie. Het is geen toeval dat Elon Musk, de kapitalist achter het luxueuze elektrische autobedrijf Tesla, die berucht is om zijn jacht op vakbonden in zijn fabrieken, publiekelijk stelling heeft genomen om Van Langenhove te steunen. Hij weet dat het hoofd van Schild & Vrienden, zoals alle extreemrechtse demagogen, in dienst staat van kapitalistische belangen!

De kapitalisten van vandaag hebben nog steeds geen behoefte aan gewelddadige extreemrechtse groepen zoals Schild & Vrienden. Partijen als het Vlaams Belang, Le Pen of Meloni, die alleen geïnteresseerd zijn om hun neus in de regeringstrog te steken, zijn genoeg voor het kapitalisme om de socialistische, liberale, groene en christelijke partijen te vervangen, wanneer deze worden afgewezen door het electoraat.

Maar of het nu gaat over gewelddadige groepen of parlementaire partijen, gans extreemrechts heeft dezelfde voorouders: Mussolini, Franco, Salazar, Hitler en hun fascistische bendes.

En net zoals de kapitalisten deden in Italië, Spanje, Portugal en Duitsland, in het geval van een massamobilisatie van de werkende mensen, zal het groot patronaat van vandaag niet aarzelen om gewelddadige extreemrechtse groepen, zoals die rond Van Langenhove, te bewapenen om bendes te vormen die stakingen, demonstraties en militanten van de arbeidersklasse zullen aanvallen.

Ondertussen zijn de leden van Schild & Vrienden veroordeeld, maar extreemrechtse partijen zijn kandidaat voor de regering… en veel extreemrechtse militairen en politieagenten worden beschermd door de Staat.