Meer kanonnen en minder ziekenhuizen: dit is hun programma!

Overal in Europa geven regeringen steeds meer uit aan bewapening. Ook in België willen alle regeringspartijen dat België minstens 2% van zijn BBP uitgeeft aan het leger – dat is meer dan 11,5 miljard euro per jaar.

Tegelijkertijd zijn deze regeringen begonnen met het opleggen van bezuinigingen aan de bevolking. Als gevolg daarvan zou België meer dan 5 miljard euro per jaar moeten besparen – bijna het gecombineerde budget voor werkloosheid en ziekte/invaliditeit.

Sommigen, zoals de PS, stellen een lijst van onhoudbare beloften op terwijl ze weten dat de regering ze niet zal kunnen nakomen. Anderen, zoals de NVA en het Vlaams Belang, laten de kleuren van hun beleid zien: een aanval op de gezondheidszorg en anti-immigranten demagogie.

Eerst en vooral willen de NVA en het Vlaams Belang snoeien in de budgetten voor asiel en ontwikkelingssamenwerking. Westerse regeringen (waaronder België) en kapitalisten zaaien ellende en oorlog over de hele wereld en dwingen miljoenen werkers om te migreren. Wanneer ze hier aankomen, met enorme risico’s, zijn velen gedwongen om op straat te slapen bij gebrek aan plaats in opvangcentra. De anti-immigranten demagogie van de NVA en het Vlaams Belang kan de sociale situatie hier en daar alleen maar verergeren. Snijden in de budgetten voor de weinige ontwikkelingsprojecten in de landen van het Zuiden en meer mensen hier op straat laten leven zal de ellende, onveiligheid en geweld overal alleen maar verergeren.

Om de miljarden te vinden die nodig zijn om wapens te kopen, willen de NVA en het Vlaams Belang ook bezuinigen onder het mom van het “rationaliseren” van de gezondheidszorg. Concreet zullen ze het aantal werkers in deze sectoren verder verminderen, de druk op degenen die overblijven opvoeren en de zorg minder terugbetalen.

Dit toont aan dat werkers er geen belang bij hebben te hopen in deze politici, die net als de anderen liegen om stemmen te winnen. Ze beweren “de Vlamingen” te verdedigen, maar in feite staan ze in dienst van de Belgische bazen en kapitalisten in het algemeen!