Oekraïne: de ene na de andere oligarch

image_pdfimage_print

Petro Porochenko heeft officieel de presidentsverkiezing in Oekraïne gewonnen. Deze oligarch heeft zijn fortuin onder andere in de chocolade gemaakt door van de plundering van de oude Sovjet-Unie te profiteren. Minister van Joesjtsjenko voor 2010 en dan van zijn concurrent Janoekovytsj, hij werd van de macht verjaagd door de betogingen. Nu wordt deze opportunist gesteund door alle Europese regeringen.

Zijn verkiezing werd nauwelijks bekendgemaakt en er zijn gewelddadige gevechten uitgebarsten tussen de nationalisten van het Oekraïense leger en pro-Russische nationalisten uit de Donbass om de controle te krijgen op de luchthaven van Donetsk. Het steeds verder en bloediger botsen, boven de opofferingen die het gevolg zijn van de economische toestand, dit is de toekomst dat Porochenko en zijn Westerse peetvaders de bevolking in Oekraïne aanbieden.