Staking op 13 februari: laten we de gelegenheid te baat nemen om onze eisen uit te drukken!

Staking op 13 februari: laten we de gelegenheid te baat nemen om onze eisen uit te drukken!

De patronale organisatie, de VBO, heeft net een “memorandum” uitgegeven. Daar staan de eisen die het patronaat na de verkiezingen waargemaakt wil krijgen van de volgende regering.

Op het programma: afschaffing van de indexering van de lonen; afschaffing van de loonschalen waarbij loonsverhoging gegarandeerd wordt volgens de leeftijd; het vergemakkelijken van de ontslagen onder het mom van het vergemakkelijken van de aanwerving; en voor diegenen die hun baan kwijtraken: de beperking in de tijd van de werkloosheidsuitkering!Daarmee natuurlijk wordt steeds meer flexibiliteit gevraagd: de verlenging van de arbeidsweek in functie van het orderboekje, meer overuren die niet betaald worden…

En natuurlijk ook nieuwe fiscale cadeaus voor de bedrijven en hun aandeelhouders, maar daarentegen een kilometerheffing voor de werkers die hun auto toch moeten nemen om naar hun werk te gaan!

Dit is niets anders dan een nieuwe oorlogsverklaring voor de werkers!

10 jaar na de bankcrisis van 2008 is de levensstandaard van de arbeidersklasse dramatisch gedaald.Honderdduizenden jongeren leven in de precariteit, tussen werkloosheid en uitbuiting, met lonen die het niet mogelijk maken om te leven.

Intussen, aan de andere pool van de maatschappij, stapelt de rijkdom zich op! Het aantal miljonairs stijgt, de grote fortuinen swingen de pan in, net zoals de verkoop van luxegoederen.En niet alleen in België. Dit is een algemene trend van het kapitalisme: volgens Oxfam bezitten vandaag 26 mensen evenveel als de armste helft van de mensheid.

Maar de aandeelhouders vragen steeds meer, steeds meer winst! Op gevaar af de sociale zekerheid te breken, waar die nog steeds bestaat, de levensomstandigheden van de mensen te vernielen en zelfs het evenwicht van de planeet kapot te maken.

Om de ramp te vermijden kunnen we niet op de verkiezingen rekenen. Hoe dan ook de verkiezingsuitslag, hoe dan ook de beloftes die aan de gewone kiezers worden gemaakt, dit is het programma van de VBO dat toegepast zal worden. Want in werkelijkheid heeft het groot patronaat, dat door niemand verkozen is, de macht.De kapitalistische klasse heeft de macht omdat ze de bedrijven en banken bezit. Ze kan de bedrijven met delokalisatie bedreigen, bankkrediet sluiten, werkers hun lonen ontnemen… En wat doet ze met de vrucht van ons werk? Ze verspilt die in luxegoederen, in de speculatie en, nog erger, in de oorlog. Dit is de “normale” werking van dat compleet gek systeem waarvoor alle regeringen plat op hun buik liggen.

De kapitalisten bezitten alle productiemiddelen, maar ze hebben ons werk nodig! Dit is ons werk dat alle rijkdom produceert waar ze zich meester van maken! Daarom hebben de werkers geen enkel reden om zich neer te leggen bij het ondergaan van de uitbuiting, de lage lonen en de ontslagen! De kapitalisten leiden de klassenstrijd, de werkers moeten niet vrezen hun eigen strijd te voeren! Het gaat om onze overleving! Tegenover hun eisen moet men de onze laten horen!

De lonen, pensioenen en uitkeringen moeten verhoogd worden door van de winsten te nemen. De indexering van de lonen moet niet alleen behouden worden.Om de prijzen werkelijk te volgen, moet die onder de controle komen van de werkende mannen en vrouwen zelf!

Iedereen moet goed werk en loon krijgen! In plaats van een maatschappij waar de enen zich kapotwerken en de anderen aan de dop creperen, moet het werk onder iedereen verdeeld worden, door van de winsten te nemen om de lonen te verhogen!

De vakbondsleidingen hebben voor 13 februari tot de staking opgeroepen.Men moet er massaal aan deelnemen! Natuurlijk zal één dag staking niet genoeg zijn om het patronaat en de regering achteruit te dringen.En niemand kan illusie hebben wat de vastbeslotenheid van de syndicale leiders betreft om de belangen van de werkers werkelijk te verdedigen.

Maar dat zal de gelegenheid zijn om luid en duidelijk te stellen dat we niet van plan zijn het op te geven om een handvol woekerende kapitalisten te verrijken! Men moet er zich niet bij neerleggen.Dit zou gelijk geven aan al diegenen die van ‘s ochtends tot ’s avonds preken dat we geen ander keuze hebben dan ondergaan… Ja, we hebben de keuze, die van ons voorbereiden om een einde te maken aan deze kapitalistische maatschappij.De mensheid heeft werkers nodig die alles doen draaien, maar ze heeft er alle belang bij de kapitalisten weg te krijgen van wie de enige functie vandaag het plunderen en het verspillen is van de vrucht van het werk!