Algemene staking in Spanje voor het recht van de werksters

Een tiental Spaanse vakbonden hebben tot een staking voor 8 maart opgeroepen voor gelijke verloning tussen mannen en vrouwen. Tussen 5 en 8 miljoen mensen hebben gestaakt. 300 treinen zijn niet vertrokken, en de metro’s in Madrid en Barcelona zijn verstoord. Ze hebben pannen tegen elkaar geslagen en zijn in het land samengekomen. 200 000 mensen hebben in Barcelona betoogd.

Dat de strijd voor de vrouwenrechten de werkers kan verenigen en versterken, dit is wat de beweging heeft getoond. De conservatieve regering van Rajoy heeft de stakers niet durven straffen, ook al hadden deze de antistaking wetten en de minimum dienst in het openbaar vervoer getrotseerd. Zelfs de voorzitster van het Congres, die van dezelfde partij als Rajoy is, heeft op deze dag het stakingsrecht moeten verdedigen door de “onaanvaardbare machogedragingen” van haar mannelijke collega’s aan te klagen.

Ook belangrijk is het feit dat de staking werkers uit Catalonië en uit heel Spanje in dezelfde beweging heeft kunnen meeslepen, wat inderdaad het beste antwoord is aan diegenen die hen proberen te verdelen met het nationalisme.