De wet van de eigenaars

Gemiddeld worden er in Brussel elf uitzettingen per dag door de rechtbank behandeld, waarvan de overgrote meerderheid (86%) voor onbetaalde huur. Zoveel arbeiders, werklozen en gepensioneerden die met hun inkomen niet meer in de hoofdstad kunnen wonen en gedwongen worden om naar kleinere, afgelegen of ongezondere woningen te verhuizen of zelfs op straat te belanden. Dit is het resultaat van vastgoedspeculatie, maar ook van veel te lage lonen en uitkeringen!

En dit zijn alleen nog maar de uitzettingen die erkend worden door de rechtbanken, die rechtspreken in dienst van de rijken en de grote vastgoedbedrijven. Want zelfs in de rechtbanken worden huurders in zes van de tien gevallen niet eens gehoord voordat ze worden uitgezet.

Wat betreft de 110.000 arbeiders zonder papieren die in Brussel wonen, worden uitzettingen uitgevoerd zonder de minste vorm van proces, door brutale kerels uitgerust met breekijzers die zo ver gaan dat ze slaapkamerdeuren en meubilair vernielen. Dat bleek tijdens het proces tegen een van de huisbazen in Schaarbeek, die een tweegezinswoning had opgedeeld in 39 kamers die elk voor 300 tot 400 euro werden verhuurd!

Of het nu gaat om gewapende politie of privé bruten, de grote eigenaars zullen alles doen om hun recht te verdedigen om zichzelf te verrijken ten koste van de bevolking, inclusief de armsten.