Oorlogsescalatie

Het Stockholm International Peace Institute, Sipri, heeft zojuist zijn rapport gepubliceerd over trends in de wereldwijde militaire uitgaven. Tegen 2023 zullen deze uitgaven zijn gestegen tot 2.443 miljard dollar, de grootste stijging sinds 2009. Alle militaire budgetten stijgen, zoals het geval is in het Verenigd Koninkrijk, dat zijn budget tussen nu en 2030 met 87 miljard euro zal verhogen.

Une image contenant ciel, plein air, véhicule, véhicule militaireDescription générée automatiquement

Nummer één blijven de Verenigde Staten, met uitgaven van 913 miljard dollar. De Verenigde Staten alleen al zijn goed voor 40% van alle militaire uitgaven ter wereld. Deze wapenproductie voedt 56 gewapende conflictgebieden over de hele wereld, maar ook de zakken van wapenkapitalisten.

In deze algemene escalatie stemde het Amerikaanse parlement op zaterdag 20 april over een nieuw financieringsplan met 95 miljard dollar voor oorlogen. Van deze miljarden hebben de Amerikaanse leiders 60 miljard dollar gereserveerd voor het Russisch-Oekraïense conflict. Het grootste deel van dit geld zal naar Amerikaanse wapenfabrieken gaan, waardoor hun winsten vertienvoudigd worden. Het Oekraïense bevolking zal het volledig of gedeeltelijk moeten terugbetalen. 

Ook al is de oorlog niet officieel verklaard, de Amerikaanse bourgeoisie en de andere imperialistische mogendheden versterken hun posities. Daartoe is 8 miljard dollar uitgetrokken om de Verenigde Staten te versterken in hun concurrentiestrijd met China. Dit omvat steun voor Amerikaanse bedrijven tegen Chinese bedrijven, financiering voor Taiwan en de productie van militaire onderzeeërs. Amerikaanse kapitalisten en leiders voeren een beleid van steeds meer middelen om militaire nummer één te blijven die de wet en orde handhaaft. Al deze budgetten, of ze nu Amerikaans, Frans, Belgisch of Chinees zijn, blijven een kruitvat bouwen dat elk moment kan ontploffen.