Omkopers aan het werk

“Corruptie”, “poging tot fraude”, “valsheid in geschrifte en gebruik van valse documenten”: dat zijn de aanklachten waarvoor hoge kaderleden van CFE – Tsjaad, een dochteronderneming van de groep Ackermans & Van Haaren, voor de Belgische en Franse rechtbanken gedaagd dreigen te worden. 

CFE kreeg van de Tsjadische dictator Idriss Déby een contract van 85 miljoen euro voor de bouw van een groot luxehotel in het hart van de hoofdstad N’Djamena.

Maar dictator Déby werd in 2021 gedood tijdens een militaire operatie en zijn opvolgers hebben geen haast om het saldo van 60 miljoen euro terug te betalen voor een prestigeproject dat niet populair is bij een bevolking die worstelt met armoede. 

Om de schuld in te vorderen zou de directeur van CFE – International geldbedragen hebben aangeboden aan medewerkers van de Tsjadische algemene schatkist. Terwijl het tafereel werd gefilmd door de Tsjadische politie, probeerde de directeur van CFE het stilzwijgen af te kopen van de directeur van de Tsjadische inlichtingendienst……, die in een brief aan de directeurs van CFE antwoordde: “Verduistering is voor u een gangbare praktijk. U hebt valse wijzigingclausules, vals werk en valse facturen gemaakt voor uw Belgische aandeelhouders” en “de werkelijke kosten van het Grand Hôtel verborgen”.

Dit schandaal licht een tipje van de sluier op over de methoden van Westerse kapitalisten in landen die worden verpletterd door armoede en dictaturen.

CV’s van degenen die ons de les lezen

Alexia Bertrand (OpenVLD), Staatssecretaris voor Begroting, laat geen gelegenheid voorbij gaan om haar minachting voor werklozen te tonen en zich voor te doen als verdediger van “degenen die werken”. 

Maar wat houdt haar ‘job’ in? Carrière maken met de steun en het geld van ‘pa’, Luc Bertrand, de 17e rijkste man van België en CEO van Ackermans & Van Haaren. 

Luc Bertrand was al in 2020 op de hoogte van de corruptie bij zijn dochteronderneming CFE. En ongetwijfeld ook zijn dochter, die toen kabinetschef van Premier Didier Reynders was en bestuurder van Ackermans & Van Haaren. Eerder had ze zeker de Panama Papers met belangstelling gelezen, het onderzoek van journalisten naar belastingontduiking door grote bedrijven, waaronder Ackermans & Van Haaren.