Magnette, grote goochelaar

De president van de PS heeft gesprekken heropstart om een regering te vormen. Dit is dringend, zegt hij, want de economische crisis wordt elke dag erger. En hij pleit voor een “relanceplan” van 30 à 50 miljard euro, een tiende van de rijkdom die elk jaar in ons land wordt gemaakt.

Om ons dat plan te verkopen, spreekt hij van premies voor de werkers in frontlinie, maandelijkse steun voor de armsten en ook een daling van de belastingen en van de BTW. Kortom, het is Kerstmis voor iedereen! Door tegelijk de bedrijven te steunen.

Dit zijn de woorden. Maar de werkelijkheid is gekend: miljarden zullen naar de bedrijven gaan. Deze miljarden overheidsgeld zullen de grote fortuinen en de speculatie nog meer vergroten. Voor de werkers zal er toch ontslagen komen, plus de gevolgen van de lege schatkist van de overheidsdiensten en van de sociale zekerheid.

Om hun bestaan te verdedigen tegenover de crisis, kunnen de werkers niet rekenen op goochelaars ten dienste van het kapitaal. Ze kunnen alleen op hun eigen collectieve kracht rekenen om het geld terug te pakken bij de kapitalisten die het jarenlang opgestapeld hebben, en om hun controle op te leggen op deze gekke economie!