Geslaagde mobilisatie!

Op 21 januari zijn 2500 mensen samengekomen in het Maximiliaanpark bij het Noordstation in Brussel om er een menselijke ketting te vormen. De bedoeling was een politieactie tegen de migranten, die in weer en wind in dat park moeten kamperen, tegen te houden. Geslaagde actie!

Sinds de golf van solidariteit in 2015 om de vluchtelingen te helpen die in dat park (niet ver van het bureau van vreemdelingenzaken) moesten kamperen, is er een netwerk gegroeid rond een “Citizen’s Plateform”. Elke nacht geven ze migranten onderdak, kleren en wat te eten.

Want de regering wast haar handen in onschuld. En erger: ze reageert met politieacties tegen de migranten, jaagt hen op, houdt hen aan en wijst hen uit.

Deze gewelddadigheid van de Staat tegen mensen die niets verkeerds hebben gedaan, maar de oorlog, de honger en de dictaturen ontvluchten, choqueert heel veel volk. Zelfs onder de politieagenten die het vuil werk moeten uitvoeren. Zo is de platform twee dagen op voorhand verwittigd van de politieactie die op 21 januari moest plaatsvinden.

De snelle mobilisatie van het netwerk heeft het mogelijk gemaakt in de namiddag zelf meer dan 300 migranten onderdak te geven. De politie zou een leeg park gevonden hebben. In minder dan 48 uren hebben 2 500 mensen zich gemobiliseerd om een menselijke ketting te vormen rond het park. De politie is liever op afstand blijven staan, ook al minister Jan Jambon beweert dat er wel aanhoudingen van mensen die hij “illegaal” noemt, plaatsgevonden hebben… in het Zuidstation.

Sinds het begin gebruikt de regering de migranten als zondebokken. Hij probeert de onrust en de woede van de werkende mensen af te leiden tegen de armsten. Nochtans bewijst de afvloeiingen bij Carrefour het nogmaals: diegenen die ons bestaan bedreigen, onze banen en lonen, zijn niet de migranten, het zijn de kapitalisten! En het zijn de regeringen in hun dienst die de sociale zekerheid, de pensioenen, de gezondheid, het onderwijs, … afbouwen om hen nog meer te verrijken.

Deze keer hebben hun inspanningen om ons te verdelen tegen de solidariteit gebotst. En deze kleine mobilisatie was een mooie demonstratie dat we samen sterk kunnen worden!