Bij Makro in Lodelinsart (Charleroi) is de mobilisatie een succes!

Op dinsdag 9 juni waren bijna alle werkers van Makro in Lodelinsart in staking. Zo wilden ze protesteren tegen de constante druk die ze ondergaan.

De onderbemanning is systematisch omdat de directie polyvalentie wil opleggen. Dus staat we niet alleen met te weinig, maar bovendien moeten we alles tegelijk doen! Iedereen zit onder druk, en des te meer sinds de pandemie omdat het bezoek in de winkel en dus de werklast sterk verhoogd zijn. Dit heeft de directie van Makro niet tegengehouden het personeel één week per maand op covid-werkloosheid te zetten. Een manier om een kwart van de lonen te besparen, op de rug van de werkers en van de werkloosheidskas!

In het begin van de lockdown, om hun gezondheid te beschermen, hadden de werkers zich al moeten mobiliseren om de beperking van het aantal klanten binnen de winkel op te leggen, terwijl die door de regering was ingevoerd. Vandaag wordt deze beperking helemaal niet nageleefd, terwijl de epidemie nog steeds aanwezig is.

De deelname aan de staking was bijna volledig. Voor velen was het de eerste keer die ze staken want de verslechtering van de arbeidsomstandigheden gewoon ondraaglijk wordt, zowel fysiek als nerveus vlak.

Polyvalentie, de staat van de lokalen, maar ook de desorganisatie zijn evenveel factoren die slecht zijn voor het moraal. Terwijl de werkers hun best doen, hebben ze de middelen niet om de klanten tevreden te stellen door een goede dienst te bieden. Wegens tekort aan personeel om ze in te vullen, staan sommige rekken leeg; succesvolle producten worden niet meer besteld. De ontevredenheid om niet correct te kunnen werken wordt dan versterkt door de vrees voor de toekomst van de winkel.

Voor de baas telt alleen de winst! En als die dan op personeel kan besparen of schaalvoordelen kan doen door voor de verschillende winkels te kopen, hoe dan ook de regionale bijzonderheden, tot het veroorzaken van voorraadonderbrekingen van producten die lokaal nuttig zijn, awel die doet het gewoon!

En hoe kan men Makro geloven die het voorwendsel van het tekort gebruikt om de verschillende herstructureringen en de covid-werkloosheid te rechtvaardigen, terwijl de verkoop en de prijzen de pan uitswingen?!

Op het piket was iedereen blij om samen te staan om een punt te maken, en sommigen hoopten dat dit ideeën aan andere winkels zou geven. De werkers van Makro in Lodelinsart zijn inderdaad niet de enigen in deze toestand! Terwijl ontslagen starten in andere sectoren, zouden de deeltijdswerkers die talrijk zijn in de Makro, het recht moeten krijgen om hun werkuren te verhogen en zou de directie moeten aanwerven!