“Zolang je in de winkel bent, (…) bent u van mij”

Welkom in het hoofd van een typische uitbuiter!

Deze keer is het een opname gemaakt door werkers bij Delhaize Karreveld in Molenbeek die een tipje van de sluier oplicht over het geweten en de manieren van grote en kleine bazen!

In deze opname, uitgezonden door de Franstalige RTBF, is de eigenaar van Delhaize-winkels in Molenbeek en Jette te horen tijdens een personeelsvergadering: “Ik hou van auto’s, dat is mijn zwakte, ik wil mijn Porsche Panamera, (…) Ik sta vroeg op en ga laat naar bed. 7 dagen in de week. Ik vind dat ik het verdien. Dus ik wil het. Maar om dat te doen, moet je geld verdienen. »

En om geld te verdienen en de winst te verhogen hoeft hij niet origineel te zijn. Hij houdt vast aan de beproefde strategieën van zijn gelijken: intimidatie, bedreigingen en druk op de lonen. Op bandopnames is te horen hoe hij de werkers toeblaft: “Tussen de pseudo-ziekte, en je kunt het nog een keer zeggen, de pseudo-ziekte, de beperkingen, de vakanties, de diensten, de dagen van inactiviteit, wat doe ik? Breng ik nog meer studenten terug? Geen probleem. Zijn jullie allemaal bereid om lonen te verlagen?

Deze klein baasje wordt gedreven door dezelfde instincten als zijn kapitalistische tegenhangers. Of het nu gaat om een grote auto of miljarden euro’s, het recept voor uitbuiting is overal hetzelfde… Dus om van deze parasieten af te komen, kunnen de werkers zich ook aan één recept houden: onteigening!

Want deze is geen rotte appel!

Het verzet van de werkers van Delhaize vorig jaar tegen de franchising van hun winkels heeft de miljardair-aandeelhouders van Ahold-Delhaize niet kunnen terugdringen. Maar het trok wel de aandacht van journalisten, en het heeft vooral de werkers versterkt die de opnames verzorgden om de misdadiger die hun baas is aan te klagen.

Je hebt duizenden van dit soort opnames nodig! En het zou niet lang duren om ze te produceren! Elke dag, in elke sector, hebben werkers te maken met het ondraaglijke: niet alleen uitbuiting, maar ook minachting, pesterijen en de pretentie van bazen en chefs die zichzelf in een goed daglicht willen stellen.

Als werkers alle vuile daden waarvan ze getuige zijn opnemen, filmen en aan de kaak stellen, zal de waarheid over de arbeidsomstandigheden het stilzwijgen dat heerst in de kapitalistische samenleving doorbreken! Geen leugens, geen corruptie, geen beledigingen of bedreigingen zouden beschermd worden, want werkers zijn overal, doen collectief alles, zien alles en weten alles!

Ahold-Delhaize’s leugens ontmaskerd

De opname van de werkers van Delhaize Karreveld heeft de leugens van hun voormalige baas Ahold-Delhaize al aan het licht gebracht.

De wetteksten en collectieve arbeidsovereenkomsten die franchising regelen, bepalen dat werkers hun loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, premies, vakantiedagen, enz. voor een bepaalde tijd behouden. Maar de realiteit van wat er in bedrijven gebeurt, wordt nooit gedicteerd door de wet, maar is in plaats daarvan het resultaat van de krachtsverhouding tussen de kapitalisten en de werkers. Je mag de handtekening van een baas nooit vertrouwen!

De Karreveld-baas weet dit en verklaart zelfverzekerd: “Ik heb het recht.  Ik mag de één wel en de ander niet. Er zijn anderen die uit hun functie zullen moeten stappen om gedegradeerd te worden. Anderen zullen meer verantwoordelijkheid op zich moeten nemen op de afdeling. Je moet de moed hebben. Moeilijk, hè?  Dat is verandering. (…). Je moet die verandering maken. Je moet met jezelf aan de slag om tegen jezelf te zeggen Delhaize: gedaan. Als je niet veranderd bent, wordt het ingewikkeld voor je. Niet voor mij. »

Tot zover de zogenaamde wettigheid, collectieve overeenkomsten en beloften van Ahold. Maar in een krachtsverhouding zijn er twee kanten. En als op dit moment vooral de bazen in het voordeel zijn, zal dat niet lang duren als miljoenen werkers hun kin omhoog doen en de strijd aangaan!