Waanzin

In 2020 is het fortuin van Europese miljardairs met 14% gestegen, dat van Noord-Amerikaanse miljardairs met 25% en dat van Aziatische miljardairs met 50%.

Als eigenaars van aandelen hebben zij geprofiteerd van de schommelingen op de beurs. De grote winnaar in dit spel is Elon Musk, 20% eigenaar van de Tesla Group. De aandelenkoers van de groep steeg met 700%, waardoor zijn vermogen in dat jaar alleen al met 130 miljard dollar toenam. 

Toch is er niets magisch aan deze zwelling van het fortuin van miljardairs. Ze kunnen miljarden op de beurs gokken, maar de economie kan alleen functioneren dankzij de arbeiders: zij zijn degenen die alle rijkdom produceren. Omdat ze het kapitaal bezitten, hebben de bazen en de aandeelhouders het recht om het grootste deel van deze rijkdom terug te krijgen, zelfs als ze niets produceren! Door financiële speculatie kunnen ze hun rijkdom nog verder vergroten… tot de volgende krach.

Het is door de economische oorlog die wordt gevoerd tegen werkers over de hele wereld dat deze miljardairs nullen toevoegen aan hun bankrekeningen. 

Dit vertaalt zich hier in meer armoede, werkloosheid, hogere werkritmes, maar ook in de vernietiging van de openbare diensten. Elders maakt deze oorlog dat hele regio’s van de planeet in chaos vervallen.