USA: de staking in de automobiel verspreidt en krijgt navolging

De staking van auto-arbeiders in de VS gaat door en breidt zich uit! Werkers bij de drie grote autobedrijven (Stellantis, General Motors en Ford) staken sinds 15 september om loonsverhoging te eisen (46% voor de komende vier jaar).

De staking begon bij drie assemblagelijnen en breidde zich uit naar distributiecentra, vervolgens naar andere fabrieken en nu naar de Ford-fabriek in Louisville (Kentucky). Er werken meer dan 9.000 arbeiders in deze megafabriek (die 1/6 van de verkoop van de groep produceert). Half oktober staakte bijna een kwart van de 150.000 vakbondsleden van de UAW in de drie belangrijkste autobedrijven.

Deze staking heeft ook andere werkers geïnspireerd. 4.000 arbeiders van de Mack Truck fabriek (een dochteronderneming van de Volvo-groep) stemden voor een staking nadat ze een voorstel van de vakbond voor een loonsverhoging van slechts 19% over 5 jaar hadden verworpen, terwijl de Volvo-groep net 5 miljard winst heeft gemaakt!

Tegelijkertijd braken er stakingen uit in ziekenhuizen, in de chemische industrie, verpleeghuizen, de automobiel-uitrusting, de luchtvaartindustrie, enzovoort. Veel werkers zijn boos over lage lonen, inflatie, gevaarlijke werkomstandigheden en gedwongen deeltijdwerk.