Makro Lodelinsart

De strijd tegen coronavirus moet voor de winst komen

Bij Makro in Lodelinsart (Charleroi) hebben de werkers werkonderbrekingen moeten doen om de vermindering van het aantal klanten op te leggen. De federatie van handel en diensten had wel een beperking gegeven voor het aantal klanten per vierkante meters om de verspreiding van de coronavirus te beperken. Maar de directie had de oppervlakte van de parkings en van de magazijnen mee berekend! Dus was het resultaat 550 mensen. 

Tegenover deze totale minachting voor hun eigen gezondheid en voor de volksgezondheid hebben de werkers hun verantwoordelijkheden genomen door het werk te stoppen. De directie heeft dan een nieuwe berekening gemaakt die de cijfers sterk verlaagd: nu gaat het over 300 mensen. 

Men kan niet rekenen op de bazen en hun dienaars in de hiërarchie om de gezondheid te garanderen: in plaats van hersenen hebben ze een kassa.

De virus van de winst

Bij Makro in Lodelinsart (Charleroi) werd de drive-in, die het mogelijk maakt om bouwmateriaal te krijgen, gesloten omdat die niet als noodzakelijk werd beschouwd. En deze vrijdag 20 maart was die opnieuw open onder het mom van een wettelijke uitzondering om de bouwberoepen toegang te geven tot materialen voor dringende werven. 

Natuurlijk heeft het veel mensen doen komen, zonder dat het mogelijk was om te kunnen sorteren wie “dringende” werf had en wie niet. De werkers hebben hun ontevredenheid laten horen want ze hebben het veel te druk in de voedingsafdelingen en ze beginnen uitgeput te worden.  De directie heeft uiteindelijk de drive-in om 14u gesloten.

Werken voor wat broodnodig is voor de bevolking, ja! Maar om verf en grasmaaiers te verkopen, is het neen! 

De werkers zijn in de beste plaats om te oordelen over wat broodnodig is. De bazen integendeel zien niets anders dan hun winsten.