Er valt niets te onderhandelen

Nauwelijks één week na de betoging van 16 mei voor de pensioenen hebben de vakbonden van de publieke sector een voorakkoord getekend met de minister van pensioen, Daniel Bacquelaine, over de criteria om zware beroepen in de overheid te bepalen, wat dan in theorie sommige categorieën werkers in staat zal stellen vroeger op pensioen te vertrekken.

Dit treft voor het moment alleen de openbare diensten en niets is echt concreet.  En dat allemaal kan natuurlijk geblokkeerd worden door het patronaat dat moeilijkere criteria wil bepalen voor de privé sector waar de onderhandelingen alleen aan het (her)starten zijn.

Maar wat belangrijk is, is dat Bacquelaine nu droomt zijn puntensysteem voor de verkiezingen van 2019 goedgekeurd te krijgen. Want dit was de basis waarop de syndicale leidingen hadden aanvaard te onderhandelen: we willen niets horen van het puntenpensioen… zonder de criteria over zware beroepen te bepalen.

Maar met pensioenbedragen die zo verminderd zijn dat ze niet voldoen om te leven, is het zeer waarschijnlijk dat men ver boven de 67 jaar precaire jobs zal moeten aanvaarden!

Dit is niet met de onderhandelingen, wel met de strijd dat men de aanval van de regering zal kunnen stoppen! En als de syndicale leidingen liever zitten om zich te laten beduvelen door het patronaat en zijn regering, zal men die zonder hen moeten organiseren!