Zijn stembriefje gebruiken om zijn verzet uit te drukken tegen de dictatuur van het kapitaal

Op 25 mei zijn het de verkiezingen. Maar dat de meerderheden in de federale, gewestelijke en Europese parlementen nu veranderen, maakt het niet uit voor de werkende mensen. Hun lot hangt niet van de samenstelling of van de beslissingen van deze parlementen af.

Want achter het verkiezingsspel en de regeringen zijn het zij die de kapitalen, de fabrieken en de banken in handen hebben die de macht bezitten. Het is deze zeer kleine minderheidsklasse van bezitters die de macht heeft, zelfs die van volledige regio tot de werkloosheid te veroordelen en de fabrieken te laten roesten. Die heeft de macht om het geld dat uit de gemaakte rijkdom komt te verspillen in luxeproducten, of nog erger, in de speculatie.

Deze grote fortuinen hebben geen stembriefje nodig om de regeringen hun politiek voor te schrijven. Ze nemen de telefoon op om wetten te verkrijgen die hen goed bevallen, als de minister zelf niet kan komen. En ze hebben de bedoeling zeker niet om wie dan ook hun fortuinen te laten aantasten!

De socialistische partijen zeggen dat, met hen in de regering, de aanval minder brutaal zal zijn. Dat zonder hen de rechtse en nationalistische partijen de lonen en uitkeringen nog sneller zullen verminderen, het land nog meer zullen afbreken. Maar dit is niet waar!

Van compromissen naar compromitterend gedrag hebben de leiders van de PS en van de SP.A de werkers helemaal niet beschermd tegen de patronale aanval en hebben geen enkel ontslag tegengehouden. Integendeel, door veel werkers zonder werk hun uitkeringen te ontnemen, hebben de socialistische partijen ertoe bijgedragen de werkers te verarmen. Wat de syndicale leiders betreft die de socialisten hebben gevolgd, ze hebben bijgedragen tot het demobiliseren en het ontwapenen van de werkers.

Het is onder de leiding van de socialisten dat deze regering de grootste Staatshervorming ooit heeft waargemaakt, die België nog wat meer splitst, en die ook een enorm bezuinigingsplan is dat in de komen jaren zijn misdrijven zal tentoonspreiden. Van de eerste tot de laatste seconde is deze regering ten dienste van de rijken geweest, door de werkende klasse uit te pluizen.

De compromissen en het compromitterend gedrag van de socialistische leiders hebben de stijging van de N-VA en van de extreemrechtse stromingen ook helemaal niet kunnen tegenhouden. Deze partijen die de werkers tegenover elkaar stellen, Vlaamse tegen Waalse werkers, Belgen tegen gastarbeiders, maken het makkelijker voor de patroons om uit te buiten en maken de opstand tegen de ellende moeilijker. Deze valse socialisten hebben eigenlijk het terrein voorbereid voor de stijging van het nationalisme en van de extreemrechtse.

De werkers kunnen alleen op hun strijd rekenen en op hun eenheid in deze strijd om de maatschappij te veranderen in een menselijkere richting. Ze vormen de enige kracht die de macht van de kapitalistische klasse kan aanklagen.

De werkers hoeven niet te kiezen tussen de ene of de andere ploegen politici die hen de zakken zullen leegmaken om de rijken beter te dienen. Maar ze moeten ook niet deze gelegenheid negeren want het is een gelegenheid om zich uit te drukken en hun eigen eisen te laten horen.

Daarom stelt Lutte Ouvrière/Arbeidersstrijd kandidaten in de federale verkiezingen voor, alleen in het kiesarrondissement van Henegouwen, want we hebben de kracht nog niet om ons overal voor te stellen in alle verkiezingen. Maar op Lutte Ouvrière stemmen (lijst nr. 35) zal het mogelijk maken zijn verzet uit te drukken, niet alleen tegen de regering, maar ook tegen haar meester, de patroons, en tegen het hele kapitalistische systeem waar de winst boven alles gaat.

Op Lutte Ouvrière stemmen is bijdragen tot het bekend maken van noodzakelijke maatregelen voor de werkende klasse en dus voor de meerderheid van de bevolking, met in de eerste plaats het verbod op ontslagen, het verdelen van het werk onder iedereen zonder loonverlies, maar ook de opheffing van het handels- en bankgeheim om de controle op de bedrijven, op de banken en hun aandeelhouders mogelijk te maken door de werkers! Dat men eens kijkt waar het geld naartoe gaat!

Deze eisen zullen alleen toegepast worden met strijden, stakingen en een belangrijke mobilisatie van de arbeidersklasse, sterk en vastbesloten genoeg om de macht en de eigendom van de kapitalistische klasse direct te bedreigen. Die gaan in de richting van de afschaffing van het kapitalisme en het op been brengen van een maatschappij die op solidariteit en samenwerking zou berusten: het communisme.

In alle andere kiesarrondissementen en stemmingen waar we niet aan meedoen, roept Lutte Ouvrière/Arbeidersstrijd ertoe op om op kandidaten te stemmen die voor het communisme zijn.

Dan in Henegouwen, stem en laat stemmen voor je eigen kant, die van de werkers: stem Lutte Ouvrière!