Het logistieke bedrijf Kuehne + Nagel heeft de sluiting van de vestiging in Nijvel en het verlies van 550 banen aangekondigd. Met een nettowinst van bijna een miljard euro in 2020 heeft Kuehne + Nagel het niet moeilijk en heeft zelfs een winststijging van 130% in het eerste kwartaal van 2021 aangekondigd!
Het depot in Nijvel bevoorraadt de supermarkten van Carrefour. Deze arbeiders hebben ertoe bijgedragen dat er ondanks de lockdown goederen in de supermarkten staan. Maar dit heeft geen invloed op de aandeelhouders, wier dividend met 12,5% is gestegen, zij willen nog steeds meer!
In de garages van D’Ieteren kondigt de directie, na de afschaffing van de anciënniteitsdagen en premies en de overgang naar 40 uur met een loon van 38 uur, nu de sluiting aan van twee centra en het verlies van 103 banen. Bovendien legt zij de schuld bij de werkers die hadden geweigerd wat neerkwam op een loonsverlaging van 2.000 tot 3.000 euro per jaar voor de anciens. Toch maakt het bedrijf 289 miljoen euro winst en is de hoofdaandeelhouder, Roland D’Ieteren, tegen 2020 de 29ste miljardair in België.
Dit zijn maar twee voorbeelden van de sociale oorlog die de bazen tegen de werkers voeren. Want in welke bedrijven liggen de arbeidsomstandigheden en de lonen niet onder vuur? Zelfs de werkers, die hun baan en hun loon hebben behouden, beginnen de broekriem aan te halen met het oog op de stijgende rekeningen… En dan hebben ze het over “herstel”!
Het enige herstel is er dat van winst en speculatie, en het is beladen met het gevaar van nog meer rampen! Men moet maar kijken naar het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande dat met faillissement bedreigd wordt, en dat vorige week de aandelenmarkten over de hele wereld in rep en roer bracht. Het bedrijf is aan het wankelen na geprofiteerd te hebben van China’s onroerend goed boom. Het heeft 200.000 werkers in dienst, maar heeft een schuld van 255 miljard euro opgebouwd (meer dan het BBP van Portugal) en is niet in staat de woningen te leveren die al aan miljoenen klanten zijn verkocht. Zelfs in het geval dat Evergrande uiteindelijk door de Chinese staat wordt gered, kondigen de problemen van de groep een verdere verdieping van de crisis en een verdere escalatie van de internationale spanningen aan.
Want hoe dieper de crisis wordt, des te bitterder wordt de strijd tussen kapitalistische groepen om grondstoffen en afzetmarkten voor goederen. Deze handelsoorlogen kunnen snel omslaan in reële oorlogen. De huidige diplomatieke spanningen tussen Frankrijk en de Verenigde Staten over het door Australië bestelde contract voor een onderzeeër spreken boekdelen.
Het “contract van de eeuw” van 31 miljard euro voor de levering van onderzeeërs aan Australië is inderdaad onder de neus van Frankrijk voorbijgegaan ten voordele van de VS. Het feit dat de oorlogsmachines om China tegen te gaan een “contract van de eeuw” vormen, is tekenend voor de toestand van de kapitalistische economie en de toename van de militaire spanningen.
De toekomst die het kapitalisme voor de mensheid voorbereidt, lijkt op het heden van de bevolking in Afghanistan, Syrië, Irak, Mali, Libië en zovele andere landen die geteisterd worden door de uitbuiting en het militaire geweld van de rijkste mogendheden.
De volkeren, de arbeiders, kunnen er niet in berusten hun lot over te laten aan de kapitalistische heersers voor wie alles goed is om miljardenwinsten te maken, zowel pandemieën als oorlogen.
Ja, de eigenaars van de grote banken en bedrijven hebben de macht, maar alleen zolang de arbeiders ermee instemmen zich te onderwerpen en het bedrijf te doen draaien ten voordele van de rijksten!
Ja, het is onze kant die alles laat draaien. Het zijn de arbeiders die goederen produceren en vervoeren, voor elektriciteit zorgen, zieken verzorgen, gebouwen bouwen, lesgeven op scholen, de administratie laten draaien… De maatschappij kan zonder aandeelhouders, maar niet zonder werkers. De werkers mogen zich dus niet neerleggen bij dalende lonen, bij arbeidsomstandigheden die hen ziek maken, bij de sombere toekomst die zij voor ons bereiden. Er zijn honderden miljoenen van ons, miljarden van ons, zwoegend in de wereld. En met dit systeem hebben we niets te verliezen dan onze ketenen en de minachting van onze uitbuiters. Wanneer wij ons beginnen te organiseren voor ons eigen belang, om alleen op onszelf te rekenen, worden wij een leger dat in staat is de wereld te veranderen!