Staking in het Franstalig onderwijs

Op dinsdag 26 november staakten tienduizenden werkers van Franstalige scholen naar aanleiding van een oproep van het Gemeenschappelijk vakbondsfront. De staking werd druk bijgewoond, zowel in basisscholen als in middelbare scholen, zoals blijkt uit de vele foto’s van pikketten die op sociale netwerken en in de pers zijn verschenen. 

Deze staking en de werkonderbrekingen van de weken ervoor waren voor veel leraren een gelegenheid om hun woede te uiten over de geplande aanvallen en de steeds moeilijkere situatie in hun scholen.

De Waalse regering MR-Engagés valt het statuut van de leerkrachten aan. Ze is van plan om de benoeming af te schaffen, wat het gemakkelijker zal maken om te ontslaan, en om het ziekteverlof en de pensioenrechten te verminderen. 

Ze wil ook de werkdruk verhogen. Alle nieuwe aangeworven leerkrachten in het secundaire zullen twee uur per week gratis moeten overwerken. En aangezien er een echt lerarentekort is, wat de minister beweert te willen verhelpen, zijn er plannen om “deskundigen” aan te nemen, d.w.z. werkers die niet zijn opgeleid om les te geven en die minder betaald zullen worden.

TSO en BSO-onderwijs zijn het eerste doelwit: de klassen zullen groter worden en veel opties zullen worden afgeschaft. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het vervangen wordt door sandwichcursussen, d.w.z. drie dagen op het werk, twee dagen op school. Het doel is om bazen te voorzien van gratis arbeidskrachten vanaf 15 jaar.

Al deze maatregelen zijn in lijn met de bezuinigingen die al jaren worden doorgevoerd door alle partijen, inclusief de PS. In een tijd waarin scholen al een groot gebrek hebben aan de middelen die ze nodig hebben om jongeren goed op te vangen en op te leiden, vernietigen deze nieuwe besparingen wat er nog over is van het openbaar onderwijs.