De werkdag is van 4 uur ’s ochtends tot 3 uur ’s middags. Alles bij elkaar is dat 9,5 uur werken in shifts van 2,5 uur, als er geen overuur is. Tussendoor hebben we drie pauzes van 30 minuten, die we doorbrengen in een kamer met alleen een tafel, stoelen en een magnetron. Laten we zeggen dat het niet zo comfortabel is als de volledig uitgeruste keukens van de leiders achter hun erkers.
Vlees wordt met de hand en met messen verwerkt, die voortdurend geslepen moeten worden, en de werkdruk is hoog vanwege de onderbezette ploegen. Al deze werkomstandigheden verklaren het hoge aantal spier- en skeletaandoeningen en het feit dat deboners niet oud kunnen werken.
Om vlees te verwerken, werken we de hele dag bij ongeveer 3°C. De baas ziet dat niet als een reden om koffie aan te bieden… maar eerder als een excuus om ons te haasten en “het niet koud te krijgen”.
… met het hoofd omhoog !
We zijn met te weinig om een vakbond in het bedrijf te hebben, maar dat weerhield ons er niet van om een paar maanden geleden te staken voor de lonen die de baas niet had geïndexeerd.
Omdat niet alle collega’s dezelfde taal spraken, vertaalde een arbeider voor ons zodat we allemaal samen onze eisen konden bespreken. De baas moest zelfs zijn meerdere in de groep bellen. Arme man… we hebben hem gestoord terwijl hij op vakantie was!
Nadat ze de spot met ons hadden gedreven door een registeraccountant te sturen om ons te vertellen hoe we onze lonen goed moesten beheren, hebben ze onze lonen geïndexeerd.
Sindsdien komt er elke twee weken een bediende van het kantoor langs om de spanning in de atelier te meten en ervoor te zorgen dat dit niet weer gebeurt.