Hoe de besparingen op fundamenteel onderzoek doden

Een paar keer in de media heeft Johan Neyts, docent virologie bij de onderzoek labo van gezondheid bij de KU Leuven legt uit dat de familie van de coronavirus, waarvan Covid-19 lid is, relatief stabiel is. Een vaccin zou sinds 2003 ontwikkeld kunnen zijn en zou vandaag efficiënt zijn geweest om de bevolkingen te beschermen, zoals enkele vaccins al lang doen. Die tegen mazelen bij voorbeeld die al 50 jaar bestaat.

Waarom dan is dat niet gedaan? 

Dit is een politiek, strategisch, economisch probleem… in 2003 met de SARS-crisis (Severe Acute Respiratory Syndrome, ook door een coronavirus veroorzaakt) had men een opportuniteit om onderzoek te ontwikkelen om een werkzaam geneesmiddel te maken om deze patiënten te verzorgen en voorraden aan te leggen.   Maar niets is gedaan. Dit is een vergane kans.

Als zulke geneesmiddelen ontwikkeld waren, dan zou de huidige crisis vermeden kunnen worden en geen gezondheid en economische ramp zijn geweest zoals wat vandaag het geval is. De familie van de coronavirus is nogal klein.  Men kent vandaag zes of zeven virussen. Zo’n geneesmiddel ontwikkelen zou toen 200 à 300 miljoen euro gekost hebben. Belachelijk klein in vergelijking met de economische crisis die vandaag heerst. ».

De budgetten voor het leger daarentegen zijn niet gestopt met stijgen!