Haven van Antwerpen : van boven gezien, van beneden gezien

De nationale staking op 29 april legde de scheepvaartcentrale Zandvliet, die de schepen op de Schelde begeleidt, stil! Daardoor konden geen schepen de haven van Antwerpen in- of uitvaren. Op slechts één dag van de staking lagen er al een honderdtal schepen te wachten. 

De Antwerpse havenschepen Johan Klaps (N-VA) sloot zich aan bij het patronaat en noemde de staking “onverantwoord en schandalig”. Hij voegde eraan toe dat “de economische schade in de miljoenen euro’s loopt” en dat “het één of twee dagen zal duren voor de achterstand is weggewerkt”.

Het zijn de arbeidsomstandigheden van havenarbeiders die schandalig zijn! Ongevallen, ook met dodelijke afloop, komen regelmatig voor. Een dag eerder nog overleed een 29-jarige arbeider toen hij van een silo viel. 

Het zijn arbeiders zoals deze jonge arbeider en zijn collega’s die de haven draaiende houden en over wiens rug de grote multinationals hun “miljoenen euro’s” verdienen, terwijl de lonen stagneren en de prijzen stijgen. 

Het is onverantwoord om de economie te laten leiden door aandeelhouders wier enige religie het is om hun winsten te verhogen!

Johan Klaps vervolgde zijn tirade tegen de staking en voegde eraan toe: “We moeten goed nadenken over hoe we dit soort acties moeten beheren wanneer de omvang van de veroorzaakte economische schade buiten proportie is. Het is alsof bankbedienden alle rekeningen blokkeren.” Dat is eigenlijk best een goed idee!

Werkers vormen het hart van de economie! En juist daarom kunnen ze, door zich bewust te worden van hun gemeenschappelijke belangen, besluiten om de havens, de banken en de hele economie draaiende te houden, zonder de kapitalisten, in het belang van de hele mensheid.