In maart 2023 kondigde Delhaize aan dat het al zijn overblijvende geïntegreerde winkels, d.w.z. 128 van de 764, in franchise wilde geven. Volgens de CNE (Franstalige ACV) zijn 450 van de ongeveer 4.300 werkers in Brussel en Wallonië al weg, ook al zijn sommige winkels nog maar net gefranchised en ook al hadden de overnemers de instructie gekregen om de eerste maanden geen ontslagen te maken.
Veel van dit banenverlies is te wijten aan ontslag of medische overmacht, omdat veel werkers tot het uiterste worden gedreven. Volgens de CNE zijn de overnames vooral gericht op parttime medisch personeel en oudere werkers, die onder druk worden gezet en gedwongen worden te vertrekken bij onenigheid.
Al deze ontslagen werkers worden vervolgens niet vervangen, wat dan de druk op de overblijvende collega’s nog verhoogt. De SETCa (Franstalige BBTK) heeft ook de verslechterende arbeidsomstandigheden aan de kaak gesteld: voortdurende veranderingen in de weekplanningen, late en zondagsopeningen, voortdurende druk voor meer flexibiliteit, multi-skilling, overdreven toezicht, enz.
Door deze verslechterde arbeidsomstandigheden, loonsverlagingen en banenverlies is Delhaize Groep erin geslaagd om het echte doel achter de franchising op te leggen: de aandeelhoudersdividenden behouden of zelfs verhogen door de loonkosten te verlagen.