De wet van kapitalisme is de onrechtvaardigheid ! 

Ik kwam hier met een neef, maar hij werkte voor Audi en ik voor een onderaannemer. Na 17 jaar gaat hij weg met 80.000 euro (bruto) en ik met nog geen 3.000 euro, het is discriminerend“, legt een boze onderaannemer uit.

Ja, en daarom hebben de grote bedrijven allemaal het systeem van onderaanneming en tijdelijk werk ingevoerd. Om de lonen te verlagen, de herstructureringskosten te drukken en de verdeeldheid en concurrentie tussen de werkers op te voeren, zodat de aandeelhouders altijd als winnaars starten. 

Toen Audi bijvoorbeeld de fabriek overnam in 2007, “besteedde” het een deel van het werk uit aan de onderaannemingsgroep Autovision, een 100% dochteronderneming van de VW-groep. Autovision betaalde al 25% minder dan Audi. Sindsdien heeft Audi contracten gesloten met andere bedrijven, en met elk nieuw contract zijn de lonen gedaald en de uitbuiting van de arbeiders toegenomen.

Om gerechtigheid te krijgen, om hun recht op een menselijk leven te verkrijgen, hebben werkers geen andere optie dan verdeeldheid te overwinnen en zichzelf te verdedigen, om hun eisen op te leggen. Om dan uiteindelijk hun eigen wetten op te leggen in een maatschappij waar er geen eigendom van kapitaal meer zal zijn, en dus geen mogelijkheid meer om andermans arbeid uit te buiten.