De weg van wapens

In België tijdens de huiszoekingen van vorige donderdag heeft de politie het hoofd moeten bieden aan misdadigers met oorlogswapens. Op dezelfde dag verheugde de pers zich over de stijging van de uitvoer van wapens made in Wallonië.

Men herinnert zich aan de wapens die aan de dictator Gaddafi zijn overgeleverd, in de tijd wanneer hij nog de vriend was van de Europese mogendheden en de vluchtelingen van het Afrikaanse continent opsloot in verschrikkelijke omstandigheden in detentiekampen die door de Europese Unie gefinancierd werden.

De bombardementen van 2011 waaraan het Belgische leger deelgenomen heeft achter Frankrijk, hebben ertoe bijgedragen dit groot land in chaos te storten. Vandaag is het land compleet verscheurd tussen verschillende bendes, die met diezelfde wapens bewapend zijn, en die zich tot Mali en Nigeria met Boko Haram onder andere hebben verspreid.

Geen enkel vuurwapen dat de Afrikaanse landen verwoest is daar gemaakt. Ze komen allemaal uit rijke landen. Zouden er een paar hun weg teruggevonden hebben naar België?