Op de beurs stegen de aandelen van Colruyt onlangs met een ongewoon hoge 7%. Wat betekent deze plotse stijging? Wanneer een bedrijf beursgenoteerd is, is zijn kapitaal, met andere woorden de som van zijn geldelijke en materiële middelen (grond, gebouwen, machines, enz.) verdeeld in talrijke delen, die aandelen worden genoemd. Wie die aandelen bezit, krijgt een deel van de winst van de vennootschap, het dividend. Zo is het kapitaal van Colruyt momenteel verdeeld in meer dan 127 miljoen aandelen, die elk ongeveer 40 euro waard zijn. Elke dag worden er tienduizenden Colruyt-aandelen verhandeld op de beurs, ze veranderen met andere woorden van eigenaar.
De kapitalistische samenleving is rijk, maar het zijn niet de arbeiders die ervan profiteren. Dus terwijl de overgrote meerderheid van de bevolking armer is geworden, zijn de rijksten nog rijker geworden. En hun grootste probleem is om uit te vinden wat ze met hun geld moeten doen om het nog meer te laten opbrengen. Een groot deel van de kapitalistische economie is gewijd aan precies dat: de rijken voorzien van de middelen om rijk te worden zonder iets te doen, door aandelen in bedrijven te kopen en te verkopen.
Tussen de vele aandelen die op de beurs worden aangeboden, is het aandeel van Colruyt momenteel aantrekkelijk voor kapitalisten, die ervan hopen te kunnen profiteren door het te verkopen tegen een hogere prijs of door dividenden te ontvangen. Dit is een teken dat de markten verwachten dat Colruyt in de toekomst hoge winsten zal maken. Maar deze optimistische vooruitzichten voor de aandeelhouders betekenen vaak net het omgekeerde voor de werkers van Colruyt.
Het recente optimisme van de markt voor het aandeel Colruyt kan te maken hebben met de hoge winsten die werden aangekondigd door een “gelijkaardige” voedingsdistributiegroep als Colruyt in het VK, de Tesco Group. Maar het kan ook te maken hebben met het feit dat Colruyt buurtwinkels in steden heeft opgekocht en daarom van plan is om verder uit te breiden in België.
Hoe dan ook, om te blijven groeien en te voorkomen dat de aandelen instorten, zal Colruyt aan de aandeelhouders moeten tonen dat ze er goed aan hebben gedaan hun geld bij Colruyt te beleggen, en de enige manier om dat te doen is de aandeelhouders te belonen met steeds hogere dividenden!
Om die dividenden uit te betalen, zal Colruyt de prijzen zo hoog mogelijk houden ten opzichte van de concurrentie en de duizenden arbeiders die de depots en winkels draaiende houden, onder druk zetten om zoveel mogelijk winst te maken… die dan uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders en waar de werkers niets van merken.