De voornaamste vijand staat in ons eigen land *

De Europese regeringsleiders, in Brussel bijeen voor een buitengewone top, hebben een nieuwe fase ingeluid in de oorlog tussen de NAVO-landen en Rusland op het grondgebied van Oekraïne. De leiders van Duitsland, Frankrijk, België, enz. voeren, achter de VS aan, hun militaire interventie in Oekraïne op, met de aanstaande levering van zware tanks. En ze praten nu openlijk over de levering van gevechtsvliegtuigen, met het risico van interventie buiten de grenzen van Oekraïne.
Deze beslissingen, hoe ernstig ook, worden genomen zonder toestemming van het volk, door generaals, wapenfabrikanten, diplomaten, geheime agenten… Maar deze leiders willen iedereen meeslepen in hun oorlogszuchtige visie.
Dus sprak Zelensky in het Brusselse parlement. Onder de ovaties van parlementariërs en journalisten sprak de voormalige tv-acteur en vriend van de corrupte oligarchen rechtstreeks tot de bevolking van Europa en begroette hij politieagenten, leraren, werkers, bazen en zelfs vakbondsmensen die in Europa, zo bewonderde hij, het recht hebben om te demonstreren. En om ons aan te sporen Macron, Scholz of de Croo, wiens antisociale beleid bekend is, te volgen om de oorlog in Oekraïne op te voeren om “de Europese manier van leven” te verdedigen tegen de autoritaire “Russische” manier van leven.
Ja, Poetin is een dictator, en de Russische oligarchen zijn corrupt, net als hun Oekraïense tegenhangers. Een brutaal systeem dat druk oefent op de Russische bevolking, meegesleurd in een oorlog die ze niet voor heeft gekozen!
En in Europa, over welke “manier van leven” heeft hij het, welke vrijheid? De manier van leven van arbeidersgezinnen die “vrij” zijn om de verwarming lager te zetten om hun torenhoge rekeningen te betalen? Of de levensstijl van politici die dik betaald worden om de vrijheid van aandeelhouders van kapitalistische groepen te waarborgen om rijk te worden door te speculeren op energie en voedsel? Van de vrijheid van kapitalisten om te ontslaan of fabrieken te sluiten en duizenden werkers tot werkloosheid te veroordelen?
Wat “vakbondsvrijheden” betreft, is Zelensky is een meester in hypocrisie. Hij, die de collectieve arbeidsovereenkomsten in Oekraïne heeft afgeschaft en de Oekraïense arbeiders heeft verkocht aan de Westerse kapitalistische groepen die zich haasten om het land zogenaamd “te heropbouwen”! Een hypocrisie die wordt overtroffen door die van de Europese leiders die eisen dat de belangrijkste corrupte Oekraïense oligarchen worden ontslagen alvorens Oekraïne toe te laten tot de Europese Unie. Dit komt omdat Europese kapitalisten willen profiteren van goedkope Oekraïense arbeid zonder gehinderd te worden door lokale concurrenten!
Er is geen “Europese manier van leven” voor iedereen. Er zijn mensen die moeten werken om te leven, velen van hen zelfs zonder pensioen, en er zijn mensen die rijk worden over hun rug! Anderzijds zijn de problemen en behoeften van alle werkers, of ze nu Europees, Russisch, Oekraïens, Amerikaans, Turks, Marokkaans, Afrikaans en Aziatisch zijn, dezelfde: een fatsoenlijke baan, een leefbaar loon, onderwijs en gezondheidszorg, en natuurlijk ook huisvesting en voldoende voedsel. En dat hebben niet alle werkers, zelfs niet in een rijk land als België.
Nationale eenheid tussen de arbeiders en de kapitalisten is een valstrik. Om ons vandaag werkloosheid, te lage lonen en morgen oorlog te laten aanvaarden. Degenen die vandaag onze pensioenen, onze arbeidsomstandigheden en onze rechten op gezondheidszorg en onderwijs opofferen om hun winsten te vergroten, zullen morgen bereid zijn onze levens op te offeren voor hun oorlogen!
De oorlog in Oekraïne is niet in het belang van werkende mensen, net zo min als de oorlogen in Irak, Afghanistan, Syrië, Libië en vele andere. Naar verluidt zijn meer dan 250.000 Oekraïners omgekomen ofgewond geraakt. Honderdduizenden anderen hebben alles verloren. In naam van het vaderland, voor vrijheid en toekomstige vrede? Nee, in werkelijkheid voor de verrijking van de kapitalisten van de NAVO-landen en de Oekraïense oligarchen.
De illusie van nationale eenheid begint te kraken in Oekraïne. Terwijl degenen die dicht bij Zelensky staan aan de top van de Staat hun zakken vullen door te profiteren van de oorlogsmarkten, sterven mannen aan het front of van de kou! Mannen beginnen zich te verzetten tegen militaire rekrutering.
De vijanden van de arbeiders zijn in de eerste plaats de kapitalisten van hun eigen land, of ze nu Russisch, Oekraïens, Belgisch, Frans, Duits of anders zijn. De oorlogswaanzin in Oekraïne en in de wereld zal ophouden wanneer de arbeiders beginnen terug te vechten tegen hun eigen uitbuiters, tegen hun eigen generaals, door zichzelf het perspectief te geven om hen omver te werpen voor een wereld zonder grenzen en zonder uitbuiters!

*Karl Liebknecht, Duitse revolutionair en strijdgenoot van Rosa Luxemburg, in 1915, ten midden van de eerste wereldoorlog, 3 jaar voor de revolutie die de Duitse keizer ten val heeft gebracht.