Syndicale leidingen die even gematigd zijn als de regeringen

image_pdfimage_print

De vakbondsleidingen eisen een reeks maatregelen die slechts weinig verschillen van die welke door de regering zijn besproken: verlenging van het sociale energietarief, verbod op het afsluiten van de meters tijdens de winter, een plafond voor de gasprijzen, en een permanente BTW van 6% op gas en elektriciteit. Om deze maatregelen te financieren, stellen zij ook een belasting voor op bedrijven die « overwinsten » hebben gemaakt.

Belasting op overwinsten? Maar grote bedrijven ontwijken al tientallen jaren belastingen door advocaten en belastingdeskundigen te betalen en gebruik te maken van de medeplichtigheid van regeringen om hun winsten naar belastingparadijzen te verplaatsen. Nieuwe belastingen zullen hetzelfde lot ondergaan!

Wat logisch is, is het onteigenen van deze bedrijven die winsten, en overwinsten, maken op goederen die essentieel zijn voor de mensen, zoals energie.

Om dit te bereiken zal het nodig zijn de stakingsbewegingen in vele landen te versterken om de druk op te voeren.