Crisissen, speculatie, oorlog… Weg met het kapitalisme!

image_pdfimage_print

De beelden die uit Oekraïne komen, tonen hoe verschrikkelijk de oorlog is waaronder de mensen lijden.

De Westerse leiders maken gebruik van de legitieme emotie die zij opwekken om te proberen de hele samenleving achter zich te scharen, en zich voor te doen als verdedigers van de vrede.

Wat een bende hypocrieten! De gruwelen die de bevolking van Oekraïne ondergaat, zijn dezelfde als die welke de imperialistische oorlogen decennialang aan de bevolking hebben opgelegd: Congo, Afghanistan, Irak, Libië, Syrië, Algerije…

De oorlog in Oekraïne is het hoogtepunt van de decennialange touwtrekkerij tussen de NATO en het Rusland van Poetin. Poetin besloot tot de bloedige invasie van Oekraïne, maar de leiders van de imperialistische wereld dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.

Als de Westerse regeringen vandaag wapens sturen naar het Oekraïense verzet, is dat in de eerste plaats om hun imperialistische doelstellingen te bereiken, met het bloed van de Oekraïners : Rusland verzwakken om de overheersing van de Westerse trusts in Oost-Europa te versterken, zoals zij dat in de hele wereld doen.

Maar de Oekraïners zijn er niet immuun voor om later te worden opgeofferd, als dat in het voordeel van de Westerse leiders blijkt te zijn. Dit was onder meer het lot van de Syrische Koerden, die aan het Turkse leger werden overgedragen nadat zij namens de Westerse coalitie hadden geholpen bij de herovering van Mosoel.

Wat de uitkomst ook moge zijn, deze oorlog werd beslist tegen de belangen van het Russische en het Oekraïense volk. Het heeft een bloedige kloof gemaakt tussen deze broederlijke volkeren die een lang gemeenschappelijk verleden, een gemeenschappelijke taal en talloze familie-, culturele en andere banden delen. Zelenski en Poetin grijpen dit aan om het nationalisme te verspreiden waarop hun macht is gebaseerd. Zoals alle uitbuiters verdelen zij de arbeiders om hun overheersing op te leggen.

Ook hier proberen de media en de regeringen nationalisme te verspreiden. Zij verheerlijken het Oekraïense verzet om de mensen te doen geloven dat het normaal is voor je land te sterven, terwijl je in feite sterft voor de belangen van de kapitalisten. Zij gebruiken de wreedheden van de Russische invasie om te proberen het idee van een toekomstige oorlog tegen Rusland of zelfs China te verkopen.

De verhoging van de militaire budgetten van alle Westerse landen toont aan dat zij dergelijke oorlogen voorbereiden, tot grote winst van de wapenkapitalisten. Dit zal het voorwendsel zijn om aan de gehele bevolking, en in de eerste plaats aan de werkende mensen, extra offers op te leggen.
In tegenstelling tot wat de regeringen beweren, zijn het nu al niet de Russische oligarchen maar de werkers in Rusland en Europa die de prijs van de sancties zullen betalen. Voor honderdduizenden werkers in Rusland betekenen zij ontslagen en werkloosheid. Voor vele anderen betekenen zij tekorten en extra moeilijkheden in het dagelijkse leven.

In West-Europa betekenen de sancties verdere economische ontwrichting. En uiteindelijk zijn het de werkers die de rekening gepresenteerd krijgen. In sectoren zoals de automobielindustrie worden de tekorten en het gebrek aan onderdelen reeds op de werkers afgewenteld via een hogere werkloosheid. En wanneer, na het verbod op de invoer van Russische steenkool, gas en olie aan de beurt zullen komen, zullen het nog steeds de werkers zijn die het gelag moeten betalen.

Nu al drijven de speculerende kapitalisten de energieprijzen op. Sommige werkers kunnen niet eens meer tanken om naar hun werk te gaan, en iedereen maakt zich zorgen over stijgende rekeningen terwijl de lonen bevroren zijn.

En speculanten wedden niet alleen op olie en gas, zij wedden ook op stijgende voedselprijzen! In maart stegen de voedselprijzen het snelst in tien jaar! In arme landen zullen tekorten hongersnoden veroorzaken.

Als het leger met geweren doodt, doden de speculanten met hongersnood! Dat was al gebeurd in 2009 en 2010, toen zij voedselrellen veroorzaakten in tientallen arme landen.

Oorlog, sancties en speculatie verergeren steeds de crisis van het kapitalisme en verscherpen de concurrentie tussen de imperialistische machten. Het is onmogelijk te voorspellen hoe de situatie zich zal ontwikkelen. Zeker is dat zij zich allemaal herbewapenen en dat er nieuwe oorlogen op komst zijn. Honderd jaar geleden maakte een hele generatie de slachting van de Eerste Wereldoorlog mee. Wat het einde ervan gestart heeft, was de arbeidersrevolutie in Rusland in 1917. Zelfs nu, nu de oorlog dreigt, is het enige toekomstperspectief voor de mensheid de omverwerping van het kapitalisme door de arbeiders!