Toyota Onnaing (Noord-Frankrijk): werkonderbrekingen voor de lonen

image_pdfimage_print

In de Toyota-fabriek in Onnaing, waar 5000 arbeiders de Yaris produceren, hebben verschillende kleine stakingen plaatsgevonden. De multinational, die voor 2021 een nieuw winstrecord heeft gevestigd, stelt een loonsverhoging van 2,6% voor, wat bij lange na niet genoeg is om de stijgende rekeningen te betalen. 

Eind 2021 kreeg een groep onderhoudstechnici na een staking een verhoging van ongeveer 250 euro, gevolgd door werkers bij een toeleverancier die van hun baas een premie van 900 euro verkregen. 

Sinds de terugkeer naar de fabriek na de vakantie hebben 4 kleine stakingen plaatsgevonden, waaronder één ter verdediging van een met ontslag bedreigde teamleider.

Bij deze verschillende stakingen was slechts een klein aantal werkers betrokken, maar zij veranderden de sfeer. Zij hebben laten zien dat het mogelijk is ons hoofd op te heffen en de bazen tot toegevingen te dwingen. Met andere woorden: een veelbelovende start van 2022.