Internationalistische solidariteit

image_pdfimage_print

De werkers van de Opel-fabriek in Eisenach, Duitsland, die vrezen voor de definitieve sluiting van de fabriek, die momenteel voor enkele maanden is stilgelegd, werden verrast door een bezoek. 35 vakbondsmilitanten van de CGT uit 8 Franse productievestigingen van PSA, dat nu deel uitmaakt van dezelfde Stellantis-groep, kwamen hun solidariteit betuigen. Onder hen waren werkers van de PSA-vestiging in Sochaux, waarnaar het model dat tot dusver in Eisenach werd geproduceerd, wordt overgebracht.

In plaats van het spel van de directie mee te spelen en te concurreren om productievolumes door nieuwe verlagingen van de arbeidsvoorwaarden te aanvaarden, hebben zij de duizelingwekkende winsten aan de kaak gesteld die over de ruggen van alle werkers van de groep zijn gemaakt. 6 miljard voor de eerste zes maanden van 2021, drie keer meer dan voor heel 2020! Deze militanten en arbeiders deelden hun overtuiging dat om hun banen, lonen en arbeidsomstandigheden te redden, arbeiders samen kunnen en moeten strijden, over de grenzen heen, om aandeelhouders te laten betalen.

Hun beweging en hun strijdbare woorden, die in contrast stonden met de toespraken van de leiders van IG Metall (maar ook met het beleid dat door de leiders van de CGT in Frankrijk werd verdedigd), verwarmden de harten van alle aanwezige arbeiders. Het is te hopen dat dit de voorhoede zal zijn van gemeenschappelijke strijd over de grenzen heen!