Drie zaken, één klassenjustitie

In de zaak Mawda, een Koerdisch meisje dat door een politieagent is gedood tijdens een achtervolging op de snelweg van een vrachtwagen die migranten vervoerden, zal de politieagent waarschijnlijk niet veroordeeld worden. En het is bijna alsof de ouders zelf op het beklaagdenbankje zitten.

De zaak Adil werd geseponeerd. De overleden jonge Brusselaar had een politiecontrole proberen te vermijden (en de boete die ermee gepaard gaat) terwijl hij tijdens de eerste lockdown met zijn scooter reed. De politieagenten hadden een echte mensenjacht georganisserd die dan afgelopen is met een dodelijk ongeval.

Par contre, le tribunal correctionnel de Liège a prononcé des peines de prison avec sursis contre 17 syndicalistes, dont le président de la FGTB, pour avoir bloqué une autoroute en 2016. Leur blocage aurait provoqué le retard d’un chirurgien et la mort indirecte d’une patiente.

Daarentegen heeft de correctionele rechtbank van Luik gevangenisstraffen met uitstel uitgesproken tegen 17 vakbondsmannen, onder wie de voorzitter van het ABVV, omdat ze in 2016 een snelweg hadden geblokkeerd. Dit zou het te laat aankomen van een chirurg hebben veroorzaakt en de indirecte dood van een patiënte.