1

Onze lonen OF hun winsten

Het zijn de werkers die alle rijkdom creëren, maar vandaag bedraagt het deel van de rijkdom dat de werkers terugkrijgen in de vorm van directe en indirecte lonen slechts 53% en waarschijnlijk minder. In 1970 bedroeg het deel van de lonen nog bijna 70%. Dit is winst voor het « kapitaal », d.w.z. de zeer kleine minderheid die de banken en bedrijven bezit. Daarom worden ze snel rijker, terwijl de meerderheid armer wordt.

Het is tijd om het geld terug te brengen waar het naartoe gegaan is: uit de kas van de aandeelhouders!
De groten verstikken de kleinen

De Duitse autotoeleverancier Borgers, die meer dan 6.000 werkers in dienst heeft, heeft faillissement aangevraagd. In 2003 bekroonde de belangrijkste klant van het bedrijf, de Volkswagen Groep, het bedrijf voor haar « buitengewone flexibiliteit en ondernemersprestaties, met name op het gebied van prijsstelling en kostenoptimalisatie ».

Bijna 20 jaar later breken de dividenden van VW-aandeelhouders records, terwijl onderaannemers worden gewurgd door prijsverlagingen die door de grote groepen worden opgelegd en worstelen met de crisis.

Onlangs weigerde de VW-groep het bedrijf 1 miljoen euro steun te geven. Daardoor is de levering van een hele reeks onderdelen, zoals bumpers, niet meer gegarandeerd.

Dit is de kapitalistische waanzin waarvoor duizenden auto-arbeiders de banen dreigen te verliezen die hen in staat stellen te leven, en waarvoor wij gedeeltelijke werkloosheid kennen. En zo zaaien ze het zaad van de opstand die hen zal wegvagen!
Het wapen van de arbeiders is de staking

De werkers van drie TEC-depots in Charleroi, die deelnamen aan de actiedag die de vakbonden op 20 oktober organiseerden om de energieprijzen en de recordwinsten van Engie aan te klagen, hebben besloten de beweging sindsdien voort te zetten.

Zij besloten het ontbreken van een stakingsopzegging te negeren en hielden vergaderingen waarin zij stemden om de beweging tot woensdag voort te zetten. Dit verontrust de vakbondsleiders. Maar het is net het bewijs dat de vakbondsleiders achterblijven bij de wens van deze werkers om hun loon te verdedigen.

In alle sectoren moeten de werkers met elkaar discussiëren om samen te beslissen over hun acties met als doel andere categorieën erbij te betrekken, want de explosie van de prijzen is een bedreiging die ons allen aangaat!