Staking van mensen zonder papieren: werkers die vechten voor hun rechten

image_pdfimage_print

Werkers zonder papieren begonnen enkele weken geleden een hongerstaking. Nog steeds zijn er 400 van hen die hun leven in gevaar brengen om hun meest elementaire recht te verdedigen : de regularisatie van hun situatie. Omdat ze illegaal zijn, zijn ze overgeleverd aan de bazen die hen 13 tot 14 uur per dag laten werken voor een loon tussen 2 en 5 euro per uur… als ze al betaald worden. Omdat de baas altijd kan dreigen hen aan te geven bij de politie als ze zich durven te verdedigen.

Hun strijd gaat alle arbeiders aan. Omdat de bazen de uitbuiting altijd zo ver mogelijk zullen doorvoeren als zij daartoe de kans krijgen, en de beruchte uitbuiting van migranten een afspiegeling is van wat alle werkers te wachten staat als zij zich laten doen. Alleen verenigde arbeiders, met of zonder papieren, kunnen het offensief van de bazen bestrijden. Ze werken hier, ze wonen hier, ze blijven hier! Het minste wat we kunnen doen is ze te regulariseren!