Het “competitiviteitspact”: achter het platte bedrog is er een effectieve aanval op de lonen!

De federale regering heeft aangekondigd een ak-koord te hebben gevonden over een “pact voor com-petitiviteit en werkgelegenheid”. Dit komt na maan-den druk vanuit de patronale kamp om de zogezegd “loonhandicap” te verminderen, lees: om de lonen te verlagen.

En kijk: ineens zullen we integendeel een daling van de BTW op de elektriciteit krijgen, als men de verklaringen van de regering zal geloven. Deze verlaging, van 21% vandaag naar 6% vanaf april 2014, zou een verhoging van de koopkracht met gemiddeld 96 € per jaar betekenen, volgens de ministers.

Dat we nu 21% BTW betalen op de energie die een levensbehoefte is, en dit zelfs als men gepensioneerd of werkloos is en dat men nipt boven de armoedegrens leven, is inderdaad een schandaal. Zoals het hele systeem van de btw trouwens, want het is de meeste onrechtvaardige belasting die zelfs door de armsten wordt betaald telkens ze hun brood kopen.

Maar als de verpakking van dit pact naar de loon-trekkenden moet aanlokken, zal het cadeau voor de patroons zijn.

Want de lonen zullen dalen, om te beginnen met de indirecte lonen. De patroons zullen inderdaad 1,3 miljard euro minder aan de sociale zekerheid betalen. Een nieuwe winstderving voor de sociale zekerheid die boven op de 11 miljard zal komen die al niet door de patroons worden betaald, na de vele voorafgaande soortgelijke maatregelen. Maar de sociale zekerheid is een deel van de lonen, hoewel uitgesteld. Het zijn bijvoorbeeld de pensioenen, de werkloosheidsuitkeringen, de gezondheidszorg in het geval van arbeidsziekte of -ongeval.

De regering die de budgetten in al deze gebieden heeft verlaagd – vermindering van de pensioenen, drastische besparingsmaatregelen in de gezondheid, vermindering van de werkloosheidsuitkeringen – belooft dat de bedragen waarover de sociale zekerheid beschikt niet zullen dalen, dat ze door een “alternatieve financiering” gevoed zou worden, in het bijzonder door de opbrengsten van de BTW…

Kortom: de “alternatieve” voor de bijdragen die de patroons betalen voor de werkers, in de vorm van indirect loon, bestaat eruit de werkers te doen betalen via de belastingen op hun directe lonen…

Maar het bedrog gaat nog verder. Zo heeft Alexander De Croo zich niet kunnen tegenhouden zich in het openbaar erover te verheugen dat dit pact een “pauze” van twee jaar in de indexering zal kun-nen maken. De energiepost zou inderdaad minder duur worden (als de groene certificaten de facturen niet enorm doen stijgen), waardoor de indexering later zal kunnen plaatsvinden en zo de lonen minstens twee jaar zullen bevroren blijven. En dit zou des te meer kunnen gebeuren omdat de regering een nieuwe berekening van de index voor januari 2014 heeft gepland, die rekening zou houden met de verkoopacties en de solden, de witte producten, … kortom met alles wat de index kan doen verlagen om te vermijden de lonen op de werkelijke prijsstijging aan te passen, in het bijzonder op de prijzen van de woningen, de verzekeringen, de brandstof, de schoolkosten, …

Dan het is neen, deze regering leidt geen “sociaal evenwichtige” politiek, zoals ze het beweert. En geen enkele bewuste werker mag deze illusie koesteren.

Zo’n “sociaal evenwichtige” politiek is simpelweg niet mogelijk in het kader van het kapitalisme waarin een minderheid zich mateloos verrijkt door een groot deel van de rijkdom in beslag te nemen die door het geheel van de werkers werd gemaakt. Als de lonen, in sommige periodes, zoals in de jaren 60 of 70, gestegen zijn, was het veel minder dan de stijging van de globale geproduceerde rijkdom. Maar in de context van de huidige crisis zijn de kapitalisten meer dan ooit beslist om de werkers te doen opdraaien om hun winsten te behouden! En ze zullen op alle regeringen rekenen om dit te doen: federale, gewestelijke, gemeentelijke, Europese, rechts en links, door het bedrog of door de wapenstok (en eigenlijk vaak de twee), met of zonder overleg met de vakbonden, met of zonder verkiezingen, …

Alleen één ding zal hen terugdringen: de collectieve mobilisatie van de werkers als ze vastbesloten zijn wat hen toekomt te eisen, als ze vastbesloten zijn de kapitalisten en de rijken te doen betalen.

Het zijn de werkers die alle rijkdom produceren in deze maatschappij, die alles doen draaien. Het zijn niet zij die de wereld in de crisis hebben geduwd, die de bedrijven sluiten omdat het hen meer opbrengt… En de werkers zouden de ontslagen en de loonverla-gingen moeten aanvaarden om het voor de kapitalis-ten mogelijk te maken winsten te blijven maken en te blijven speculeren? Daar kan geen sprake van zijn. Dan is het neen tegen de ontslagen, de loonverlagin-gen en de besparingspolitiek. De kapitalisten moeten maar van hun winsten nemen om onze banen en onze lonen te behouden!