Verbod op ontslagen, op straffe van beslagneming! Verdeling van het werk onder iedereen, zonder loonverlies!

Na Caterpillar, Axa, Douwe Egberts… is het nu ING die 7000 afvloeiingen aankondigt, waaronder 3158 in België, wat 4 bedienden op 10 betekent.

Dit is wat de directeur van ING België in zijn persberichten de « bank van de toekomst » met cynisme durft te noemen!

De bank geeft de digitalisering, het feit dat de klanten minder redenen hebben om naar een agentschap te gaan, als oorzaak voor de ontslagen. Digitalisering heeft een brede rug! Als iedereen gratis toegang tot internet en dat soort diensten had, die vandaag onbetaalbaar zijn voor velen, zou het zelfs een vooruitgang zijn.

Maar in het kapitalisme dient de technologie niet tot de vooruitgang voor iedereen. Computers, smartphone-apps,… maken een deel van het werk van de bedienden overbodig?Misschien, maar waarom kan men niet simpelweg minder lang werken voor hetzelfde loon?Het is niet de technologie die de werkloosheid maakt, het zijn de kapitalisten. Want voor hen dient de verhoging van de productiviteit – het feit dat men dankzij de technologie steeds sneller kan produceren – alleen tot het verhogen van hun winsten.

Met winsten van 4,01 miljard euro voor de ING groep in 2015, een stijging van 200% in vergelijking met 2014, zou de groep ruim genoeg hebben om alle lonen volledig te betalen.Maar voor de kapitalisten is dat geen optie. Het zijn hun dividenden die ze willen verhogen (+75% in 2015), en deze verhoging betekent dat ze de lonen verminderen, gezien de economie stagneert of achteruitgaat!

In de loop van de laatste decennia hebben de winsten die door de aandeelhouders van de grote bedrijven en banken worden opgestapeld, toppen bereikt, door miljoenen werkers tot de werkloosheid te veroordelen en door de werklast van de anderen steeds te verhogen.

En waar dient deze opstapeling van winsten toe?Tot de ontwikkeling van nuttige zaken?

Neen, op korte termijn, levert het veel meer op voor kapitalisten om deze miljarden die van de spieren en zenuwen van de werkers komen, in de speculatie te plaatsen. Met als resultaat de scherpe verergering van de crisis in 2008. Sindsdien zijn, alleen in België, 13.000 banen geschrapt, alleen in de banksector, door banken die gered zijn met miljarden overheidsgeld! En in alle sectoren gaan de afvloeiingen en de verergering van de uitbuiting sneller!

Maar als de banken en de winsten van de bedrijven met het geld van de belastingbetalers en het vel van de werkers op de rand van burnout zijn gered, is de economie gewoon wat gekker geworden, en de speculatie waanzinniger! In de pers is er vandaag sprake van een risico van een nieuwe crisis, nog harder dan die van 2008. De opofferingen die we vandaag zouden aanvaarden zouden maar ertoe dienen ons nog sneller in chaos te sturen!

Dit systeem kan niets anders dan crisis veroorzaken, werkloosheid, ellende voor de meesten en de barbarij. Het kan niet gered worden, men moet het omverwerpen!

De werkers produceren alle rijkdom. Ze doen alles draaien in de maatschappij, ze zouden in staat moeten zijn over alles te beslissen. Als die collectief zou geleid worden, zou de technologie wonder kunnen baren. Ja, de werkers zullen in staat zijn de mensheid uit de barbarij te halen, want onder hun leiding zal het belang van de meerderheid primeren, en niet dat van een handvol parasieten die zich met het werk van anderen verrijken en oorlogen en ellende zaaien.

Precies om deze overtuiging moet men zich tegen alle opofferingen kanten die de kapitalisten en hun dienaars in de regering ons willen opleggen!

Tegenover een piket kunnen de ergste ontslagers zich op het « recht op werk » beroepen en een rechter gebruiken om een werker die zijn job verdedigt te doen veroordelen. De werkers wiens loon ontnomen wordt kunnen zich op geen wet beroepen, maar ze kunnen een krachtsverhouding bouwen om het verbod op ontslagen op te leggen.

Caterpillar verkoopt minder grondgraafmachines, ING heeft misschien minder bezoek op de agentschappen, Douwe Egberts verkoopt minder koffie. Men kan minder werken, door tegelijk hetzelfde loon te krijgen! Het werk moet onder iedereen verdeeld worden, zonder loonverlies!

Bedrijven die sluiten moeten in beslag genomen worden! Men moet de kapitalisten de macht ontdoen de productiemiddelen te vernielen die de samenleving nog nodig heeft!