Volkswagen: de directie wil de werkers laten opdraaien voor haar leugens

De 30 000 werkers van VW die op 6 oktober in een “vertrouwelijke” personeelsvergadering bijeen waren, hebben kennis kunnen maken met de nieuwe CEO van de groep, Matthias Müller, en kunnen vaststellen dat de prestatie van de opvolger even goed is dan die van de vorige.

Hij heeft de nadruk gelegd op het feit dat de verantwoordelijkheid van de fraude die van een handvol mensen is die in topposities binnen de groep zitten, maar heeft tegelijk aangekondigd dat iedereen zal opdraaien: « ik ga transparant zijn, dit zal niet pijnloos gebeuren”. Naast de investeringen die in twijfel worden getrokken kunnen de premies van de werkers niet gegarandeerd worden. Hij belooft nochtans “te strijden” om de gevolgen op de werkgelegenheid “zo klein mogelijk” te houden, wat eigenlijk betekent dat hij banenschrapping helemaal niet uitsluit.

Gedurende jaren, gedeeltelijk dankzij de fraude, hebben de VW groep en de aandeelhouders tienduizenden miljarden winst opgestapeld. Het is van deze opgestapelde fortuinen dat VW moet nemen om voor de gevolgen te betalen van de onverantwoordelijke beslissingen van de leiders van de groep, en niet op de kap van de werkers.