De berg klaar om een klein ei te baren

De onderhandelingen tussen patronale en syndicale vertegenwoordigers hebben hervat in een “positieve sfeer” volgens Marc Goblet, algemene secretaris van het ABVV die blij is dat de regering het belang – volgens hem – heeft erkend van de sociale overleg.

Grote bazen en syndicale leiders “overleggen” dus. Waarover? Over een marge voor eventuele loonsverhogingen tussen 0,3 en 0,5%, dat wil zeggen voor een loon van 1 600 euro/maand, een maandelijkse verhoging van maximum 8€!

En als deze beslissing waargemaakt wordt, zal die helemaal niet dwingend zijn voor de bazen, maar volledig vrijwillig. Ze kunnen ook met dat eitje dat totaal niet helpt om de achterstand van de lonen op de prijzen in te halen, meer flexibiliteit of een verlenging van de werkdagen verbinden. Maar ze kunnen de lonen ronduit liever verlagen!

De syndicale leiders hebben (tot nu toe) verkregen wat ze wilden: hun zetel in de “sociale overleg” behouden. Maar voor de werkers blijft hun lonen en banen verdedigen tegenover het patronaat dat steeds vraatzuchtig wordt, dringend actueel!

Er moet een loonsverhoging komen!

De dag na de persconferentie heeft de algemene secretaris van het ABVV nochtans verklaard dar er volgens hem een loonsverhoging van meer dan 0,3% zou kunnen, samen met het behouden van de loonindexering. Hij gebruikt hiervoor studies die zouden tonen dat dit mogelijk is door tegelijk “het doel van bestrijding van de loonkloof” met buurlanden te bereiken!

Deze zogenaamde “loonkloof” is maar chantage die door het patronaat wordt gebruikt en die ertoe dient de werkers te ontmoedigen lonen te eisen die overeenkomen met hun levensbehoeften! Het is niet met de studies van Goblet, maar door deze chantage te weigeren dat de werkers van hier en van de “buurlanden” de nodige loonsverhogingen zullen kunnen opleggen!