Tegenover de oorlogen die verspreiden hebben de werkers geen vaderland, maar een gemeeschappelijke vijand : het kapitalisme !

image_pdfimage_print

De leiders van de NAVO-landen, onder leiding van de Verenigde Staten en Duitsland, met België in de kielzog, zijn overeengekomen honderd zware tanks naar Oekraïne te sturen.

De verschillende ministers en regeringsleiders durven ons uit te leggen dat zij deze nieuwe militaire hulp geven « om de vrede te garanderen ». Maar deze nieuwe toename van de vuurkracht is integendeel een verdere stap in de escalatie naar een veralgemening van de oorlog.

Poetin heeft de eerste stap gezet in deze nieuwe episode van de oorlog die bijna een jaar geleden, op 27 februari 2022, begon. Maar het waren de Verenigde Staten die al in 2014 een zeer anti-Russische regering instelden die de Russische taal uit de openbare ruimte verbood in dit land waar een derde van de bevolking Russisch sprak, en die de deuren openzette voor grote Westerse groepen.

De verdediging van de vrijheid van de volkeren is in de mond van de imperialistische leiders altijd een leugen geweest. Men kan de « democratische » bezorgdheid van de NAVO-landen beoordelen door te herinneren aan de koloniale oorlogen, de oorlogen in het Midden-Oosten en Afrika waar hun legers de plundering van de grote Westerse kapitalistische groepen en de lokale dictators die hen dienen, ondersteunen.

En wat is het resultaat van 20 jaar bezetting van Afghanistan door de VS en hun bondgenoten, in naam van de democratie en vrouwenrechten?! Door de honderden miljarden dollars die in de oorlog zijn gestoken, is Afghanistan nu een verwoest land zonder infrastructuur, zonder huisvesting en waar vrouwen eenvoudigweg zijn overgeleverd aan de nu heersende Taliban!

De Oekraïners kunnen niet veel anders verwachten van de « hulp » van de imperialistische landen van de NAVO.

De diepere redenen voor de oorlog zijn te vinden in de toenemende economische crisis die de betrekkingen tussen de verschillende kapitalistische mogendheden onder druk zet. Overal stijgen de militaire budgetten sterk en ze zijn een voorbode van het bloedbad en de slachtingen die komen gaan. Na Rusland wordt ook de imperialistische wurggreep rond China strakker.

Achter de retoriek over de vrijheid van het volk wrijft de wapenindustrie zich in de handen. De aandelen van Rheinmetall, de fabrikant van Leopard tanks, bereikten bijvoorbeeld recordhoogten op de dag van de aankondiging van de Duitse regering. Voor hen en hun soortgenoten is oorlog een goudmijn en ze doen alles om het gaande te houden.

Zelenski wordt ons voorgesteld als de verdediger van zijn volk. Maar terwijl soldaten aan het front sterven en mannen het land niet mogen verlaten, zijn er aan de top van de Oekraïense Staat oorlogsprofiteurs in overvloed: meer dan een dozijn hoge ambtenaren zijn onlangs ontslagen nadat moedige journalisten corruptiezaken aan het licht brachten, met name de te hoge facturering van voedsel voor soldaten!

Poetin beweert van zijn kant het Russische volk te verdedigen. Maar de Russische arbeiders worden met geweld gemobiliseerd in deze broederoorlog, terwijl hun levensomstandigheden verslechteren en de dictatuur steeds repressiever wordt. Degenen die het land proberen te ontvluchten om niet naar de oorlog te hoeven, worden aan de grenzen van Europa teruggestuurd onder het voorwendsel dat ze uit een vijandig land komen! 

Hier in België worden, hoewel er nog geen oorlog is, toespraken gehouden over de offers die in naam van het nationaal belang moeten worden gebracht en wordt de heldhaftigheid van het Oekraïense volk als voorbeeld gegeven. Maar aan de ene kant heeft de boycot van Russisch gas ertoe bijgedragen dat de energieprijzen de pan uit zijn gerezen en de werkers razendsnel zijn verarmd. Anderzijds maken de aandeelhouders van Engie recordwinsten en profiteren zij van de situatie om grote nieuwe cadeaus van de regering te krijgen ter gelegenheid van de verlenging van de kernenergie. Offers zijn niet voor iedereen!

In alle landen wordt de oorlog vooral gevoerd door de uitbuiters tegen de uitgebuitenen. We moeten beseffen dat deze bazen, die zichzelf verrijken door uitbuiting en ons vandaag werkloosheid en overwerk opleggen, evenals hun regeringen die bezuinigen op gezondheidszorg en onderwijs en onze pensioenen aanvallen, er niet voor zullen terugdeinzen om ons morgen de oorlog in te sturen.

Laten we ons dus niet verliezen in de belangen van de rijken, die er altijd snel bij zijn om werkers op te offeren voor hun eigen belangen. Dit is niet onze oorlog, het is de oorlog van kapitalisten en Oekraïense oligarchen enerzijds en van de bureaucraten van de Russische Staat anderzijds. 

Vrijheid, het recht om in waardigheid te leven, kan alleen worden bereikt als de werkers strijden voor hun gemeenschappelijke belangen, over grenzen en nationaliteiten heen, en zich voorbereiden om de macht uit de handen van al deze oorlogsstokers te beroven!