D’Ieteren: wat is er met de 288 miljoen gebeurd?

image_pdfimage_print

Sinds 1 september zijn de arbeiders en bedienden van de D’Ieteren-garages in staking. De directie heeft aangekondigd dat zij de werkweek wil veranderen in 40 uur zonder loonsverhoging. Bovendien willen zij vakantiedagen en anciënniteitspremies en andere zaken afschaffen. Een werker op de stakingspiket schat dat hij meer dan 3.000 euro per jaar zal verliezen.

Dit is des te onaanvaardbaarder omdat de winst van D’Ieteren, dat net 200 banen heeft geschrapt, in 2020 288 miljoen euro bedroeg, een stijging met 183%, en omdat de aandeelhouders een manier hebben gevonden om 40% van TVH Parts, een bedrijf dat reserveonderdelen verkoopt, over te nemen. Maar de groep beweert dat de garages een tekort hebben. Zoals een arbeider op de stakingspiket het zegt: « Ze zeggen al 20 jaar dat ze tekorten hebben. En dat heeft de familie D’Ieteren er niet van weerhouden toe te treden tot de miljardairsclub. »

Voor de arbeiders van D’Ieteren is de grens van het geduld bereikt. Zij zijn zeker niet de enigen!