Er zijn geen vaccins tegen ontslagen en de waanzin van het kapitalisme!

image_pdfimage_print

De sanitaire crisis, de kwesties rond lockdown en vaccinatie nemen veel plaats in het nieuws en maskeren een andere crisis, die even gevaarlijk en dodelijk is voor de werkende mensen: die van de kapitalistische economie.

Uitbuiting, lage lonen en toenemende werkdruk maken deel uit van de normale werking van het kapitalisme. Maar geen afzetmarkten en verscherpte concurrentie duwen de economie nu al enkele decennia in een crisis.

Met 10% meer werklozen en armen in het afgelopen jaar, met duizenden bedrijven die voor enkele maanden zijn stilgelegd en hele sectoren die zijn verwoest, heeft de epidemie de crisis extra verscherpt.

Ondanks miljarden aan overheidssteun en tijdelijke werkloosheid zogezegd om ontslagen te voorkomen, zijn er steeds meer banen geschrapt. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar hebben 36 bedrijven collectieve ontslagen aangekondigd die meer dan 2 800 banen betreffen. 671 bij Fedex in Luik, 400 bij de fabrikant van ruitenwissers Bosch in Tienen, 245 bij Punch Powertrain in Sint-Truiden en 217 bij het Brusselse cateringbedrijf Ciano. En hoeveel andere ontslagen? En hoeveel tijdelijke werkers zijn hun baan kwijt?

Duizenden werkers en zelfstandigen hebben hun levensonderhoud verloren. Vele anderen lopen het gevaar het te verliezen. Anderen zijn in de schulden geraakt door tijdelijke werkloosheid en het verlies van hun premies.

De winsten en fortuinen van de kapitalistische minderheid zijn daarentegen prima! Voor de Wittoucks, Van Damme, de Mevius, Colruyt, Emsens… is alles in orde. Het aantal Belgische miljardairs is opnieuw gestegen van 29 naar 31. In 2000 was er maar één miljardairsfamilie. Vandaag hebben deze 31 families een totaal vermogen van meer dan 100 miljard euro. En de meer dan 130 000 miljonairs in België hebben samen een vermogen van meer dan 330 miljard euro. En België is geen uitzondering, overal neemt het aantal miljardairs toe terwijl een groot deel van de mensheid in armoede wegzakt.

Alle oorlogen hebben profiteurs, en de oorlog tegen het virus is geen uitzondering. Onder hen zijn er natuurlijk Google en Amazon, de farmaceutische bedrijven of zelfs de grote distributie. Dit is het geval bij Carrefour waarvan de CEO erkent dat de resultaten vorig jaar uitzonderlijk waren. Maar werkers moeten in Frankrijk staken om zelfs maar een Covid premie te krijgen!

De manier waarop een minderheid rijk wordt van de sanitaire crisis, terwijl de arbeiders alle offers brengen, toont de ware aard van de kapitalistische economie: een systeem waarvan het enige doel is geld te verdienen voor een handjevol parasieten. Dit is niet alleen onrechtvaardig en revolterend, maar het veroordeelt ons ook tot een economische crisis.

Alle Staten hebben herstelplannen gelanceerd. In België heeft elk gewest 10% van zijn budget uitgetrokken om bedrijven te steunen. En waar zijn we getuige van? We zijn getuige van een wereldwijde toename van speculatie, omdat kapitalisten op korte termijn veel meer te winnen hebben door hun kapitaal in het financiële casino te plaatsen dan in productieve investeringen.

Voor het grootste deel van de bevolking gaat de pandemie gepaard met lijden en dood. Voor kapitalisten betekent het een nieuwe goudkoorts met de beruchte biotechs waarvan de aandelen op de beurs zo succesvol zijn. Wedden op Moderna, waarvan de beurswaarde in één jaar tijd met 500% is gestegen, op BioNTech (+200%) of op Novavax (+1400%), is een trefzekere manier om de jackpot te winnen… tot de zeepbel uiteenspat.

Dezelfde uitzinnige speculatie woedt in de zogenaamde groene economie. Eén voorbeeld: Tesla, een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektrische auto’s en dat minder dan 500.000 voertuigen per jaar verkoopt, is op de beurs vier keer meer waard dan Volkswagen en zijn 9,3 miljoen geproduceerde voertuigen. Dit is waar miljarden overheidsgeld en het grootste deel van de door de arbeiders uitgezweette winsten terechtkomen! Ja, het geld dat zo schaars is in de ziekenhuizen en dat gebruikt zou kunnen worden om personeel aan te werven en de lonen te verhogen, zowel in de openbare als in de privé sector, wordt gebruikt om Russische roulette te spelen met de hele economie. Onverantwoordelijkheid ten aanzien van de samenleving zal de regel zijn zolang een minderheid haar fortuin kan vergroten door van alles en nog wat te doen. Geen vaccin zal ons immuun maken tegen deze waanzin, zij zal pas ophouden wanneer de arbeidersklasse het nodige bewustzijn heeft om de macht van de bourgeoisie omver te werpen.