Vaccinatie is vleugellam: kapitalistische desorganisatie is er verantwoordelijk voor

Iedereen heeft gezien dat regeringen platliggen voor de kapitalisten die nu hun voorwaarden voor de levering van vaccins opleggen. De Europese Commissie heeft er een grote show van gemaakt inspecteurs naar de AstraZeneca-locatie in Seneffe te sturen om te controleren of er geen voor Europa bestemde vaccins aan Groot-Brittannië werden geleverd.

Dat is show om te verbergen dat de farmaceutische bedrijven maanden geleden al voor miljarden doses contractgeld in eigen zak staken, zonder de productielijnen op poten te zetten. De bazen en aandeelhouders van de farmatrusts denken in de eerste plaats aan winst; de organisatie van vaccinatiecampagnes, de hervatting van het sociale en economische leven, het is niet hun probleem! En geen enkele regering is van plan de kapitalistische privé-bezit en het recht dat zij zichzelf hebben gegeven om hun keuzes op te leggen, terzijde te schuiven, ook al sterft de samenleving eraan.

Wat overduidelijk is bij vaccins, geldt ook in alle andere sectoren van de economie. Kapitalisten, in voedsel, energie, huisvesting en gezondheid, overal, doen wat ze willen om hun winsten te verhogen! En hoe vaak omzeilen ze niet de wetten die de bevolking een beetje moeten beschermen? Zelfs wanneer hun bedrijven winstgevend zijn, kunnen de aandeelhouders besluiten ze te sluiten, met als enig doel nog meer winst te maken, zoals Caterpillar in Gosselies of Ford in Genk. En dit terwijl duizenden werkers werkloos zullen worden of zelfs in ellende zullen verkeren!

Zij die regeren, die wetten maken, doen dat om de bourgeoisie te dienen en niet om de belangen van het volk te verdedigen.

Aan de andere kant, de bevolking aan banden leggen, dat is wat regeringen bereid zijn te doen! Zoals het arresteren van 500 mensen, deels willekeurig, om een demonstratie in Brussel tegen de gevolgen van de lockdownmaatregelen te voorkomen! Zoals het beboeten van meer dan 100.000 mensen wegens het niet naleven van lockdownmaatregelen, terwijl de bazen diezelfde gezondheidsregels binnen hun bedrijf met voeten treden! Zoals het controleren en straffen van werklozen, terwijl de toegang naar de kantoren van de VDAB om gezondheidsredenen beperkt zijn voor het publiek, terwijl tienduizenden mensen hun baan zijn kwijtgeraakt door de Covid!

Wat beperkingen betreft, weten ook de bazen wat ze doen! In hoeveel bedrijven is de pandemie een voorwendsel om de sociale zekerheid te laten betalen voor stilleggingen wegens voorraadtekorten, onder de dekmantel van covid-werkloosheid? En om duizenden banen te schrappen door de flexibiliteit en de onzekerheid van hun werkers te vergroten, zoals bij FedEx, Solvay of AGC?

De verdedigers van de kapitalistische economie rechtvaardigen dit alles in naam van de efficiëntie! Maar het is een flagrante leugen! Het kapitalisme is inefficiënt om met de huidige pandemie om te gaan: artsen, verpleegsters en al het ziekenhuispersoneel kunnen getuigen van de desorganisatie door gebrek aan personeel, zakengeheim en concurrentie tussen bedrijven!

Overal in de samenleving zijn werkers bang voor werkloosheid als gevolg van ontslagen of bedrijfssluitingen. Onzekerheid over morgen heerst! Degenen die hun baan behouden, weten dat de uitbuiting na de ontslagen nog harder zal worden.

Toch werkt de samenleving alleen dankzij de toewijding van de honderdduizenden werkers die alles doen draaien en alle risico’s nemen.

Wat efficiënt zou zijn, is dat de arbeidersklasse, de werkende mensen, zich mobiliseren om de bazen, aandeelhouders en regeringen die hen dienen, te dwingen van de kapitalistische winsten te nemen om het werk onder allen te verdelen, zodat iedereen een fatsoenlijk loon heeft en daarna een fatsoenlijk pensioen. Zich ook mobiliseren om de controle van de werkers over het kapitaal op te leggen en de handelsgeheimen op te heffen, te beginnen in de farmaceutische sector.