De werkers moeten zichzelf beschermen!

image_pdfimage_print

De productie stoppen zonder loonverlies!

De café’s zijn gesloten, de huwelijken afgezegd, en de kinderen thuis gehouden… maar wagens produceren is blijkbaar noodzakelijk. Want deze morgen op 6 uur waren de werkers Audi op hun post verwacht. Ze staan vaak met minder dan één meter afstand, ze raken dezelfde machines en dezelfde stukken, de ene na de andere…

Ze hebben gehoord dat er één geval was geweest op de fabriek en daarom hebben ze geweigerd om te werken en hebben ze maskers, handschoenen en handgel geëist! En velen denken terecht dat, als de scholen gesloten worden, de fabrieken ook zouden moeten sluiten. 

Dit zou normaal zijn om alle productie die niet noodzakelijk is, gewoon stoppen door tegelijk de lonen te betalen! Met een netto winst van 14 miljard euro heeft de VW groep, waarvan Audi deel uitmaakt, er de middelen voor. Ze hebben trouwens net beslist om hun aandeelhouders dividenden uit te delen die met 35% gestegen zijn! 

De echte egoïsten

De media hebben herhaaldelijk de beelden getoond van de lege rekken in de supermarkten. Dit is het gevolg van de paniek. Maar zij die echt egoïstisch en onverantwoordelijk zijn, zijn de kapitalisten die de arbeiders risico’s doen lopen en van hun kant rustig blijven.  Wat voor hen dringend is, is een maximum winst blijven maken, ook al de mensheid in de moeilijkheden zit.

Werkonderbrekingen in talrijke autobedrijven

Sinds enkele dagen zijn werkers in Italië begonnen met staken. Inderdaad is het een lockdown… behalve om te gaan werken en winst te maken. De gezondheid van de winst komt blijkbaar eerst, voor de gezondheid van de werkers!

In Frankrijk bij PSA zitten de werkers in dezelfde toestand en zijn ze ook begonnen met het werk te onderbreken. En nu heeft Michelin al de sluiting aangekondigd van zijn fabrieken in Italië, Spanje en Frankrijk. Anderen gaan zeker volgen. PSA heeft uiteindelijk ook aangekondigd zijn fabrieken te sluiten.

Werkonderbrekingen en stakingen zijn nodig geweest om deze bazen terug te dringen. Men kan al zeggen dat andere mobilisatie en stakingen zullen nodig zijn om ons te beschermen tegen de gevaarlijkste ziekte: de kapitaalvirus!