Tegenover de hebzucht van de kapitalisten, elke kans grijpen om de woede van de werkende klasse te uiten!

Het ABVV roept tot een nationale betoging voor dinsdag 28 januari op. Laten we met zoveel mogelijk komen!

De vakbond hekelt het tekort van de sociale zekerheid en eist « een sterke en eerlijk gefinancierde sociale zekerheid ». Het ontbrak de sociale zekerheid vorig jaar inderdaad 1,9 miljard euro. Een tekort dat in 2021, volgens sommige ramingen, 4 miljard zou bedragen en 6,3 miljard in 2024.

Dat tekort komt niet uit de lucht. Sinds de jaren 80 hebben alle regeringen die elkaar hebben opgevolgd, de bijdragen verlaagd die het patronaat aan de sociale zekerheid normaal moet storten. Men moest de « sociale bijdragen » verlagen, zoals de bazen zeggen, want ze stellen graag de werkers die alle rijkdom produceren, voor als een « last ». Dit zou het mogelijk kunnen maken aan te werven, zeiden ze.

Vandaag door al deze maatregelen ontbreekt er 13 miljard euro bij de sociale zekerheid. Het is maar deels « gecompenseerd » door een doorstorting van de BTW. De sociale zekerheid wordt dus volledig gefinancierd door de werkers zelf. Maar de plundering van de sociale zekerheid heeft nochtans de bazen niet « aangespoord » om meer aan te werven. Het zijn hun winsten die gewoon nog dikker geworden zijn. Wat eigenlijk precies het doel was.

Vandaag verdwijnt de sociale zekerheid als sneeuw voor de zon. De jongeren krijgen steeds minder recht op de werkloosheid; de vrouwen, die vaak deeltijds moeten werken of met het statuut van samenwonende, kunnen zeer snel met niets achterblijven. De toegang naar gezondheidszorg gaat steeds meer richting « zorg met twee snelheden ». En laten we niet spreken over de pensioenen!

Met de crisis is het patronaat meer dan ooit beslist om de lonen te verlagen, en daardoor ook de bijdragen voor de sociale zekerheid. De interesse van het financieel kapitaal voor overheidsgeld en voor de kassen van de werkers wordt ook steeds groter. Dit maakt dat de sociale zekerheid zoals ze is, dreigt te verdwijnen. De herhaalde verklaringen van de VOKA, de Vlaamse patronale organisatie, die tot de regionalisatie van de sociale zekerheid aandringt, gaan allemaal in die richting. Maar men kan die ook ontmantelen zonder regionalisering.

De pensioenhervorming van Macron toont goed wat ons verwacht. In een puntensysteem zal de waarde van het punt gesteld worden volgens de conjunctuur op het moment van het pensioen. Dit betekent dat er geen enkele garantie meer zal zijn voor de pensioenen. Macron, net zoals de Belgische regering die de tijd nog niet heeft gehad om die toe te passen, heeft dat systeem van Duitsland gekopieerd waar het in de jaren 2000 is ingevoerd. In dat rijk land bereidt zijn er meer dan 4 miljoen pensioneerden die na 35 jaar werk geen 930 euros per maand op de tas hebben !

In Frankrijk heeft de pensioenhervorming de lange strijd van de afgelopen maanden gestart, en die nog steeds duurt, met betogingen op vrijdag 24/01, die nog belangrijk waren in heel het land. De hervorming stelt integendeel de financiële maatschappijen tevreden, zoals BlackRock die 7 000 miljard dollars (twee keer het bbp van Duitsland) beheert. Deze maatschappij zoals de anderen die kleiner zijn, wil dat een maximum loontrekkenden bijdraagt tot privé verzekeringen met als doel de aandeelhouders te verrijken. BlackRock laat zelfs weten dat ze de regeringen haar wensen dicteert. Ze publiceert zelfs aanbevelingen op haar Internetpagina om « van de hervorming van het pensioensparen in Frankrijk een succes te maken ».

Het is natuurlijk niet met één stakings- en betogingsdag dat men dat kapitalistische front terug zal kunnen dringen. En het is ook niet met de nieuwe belasting die door het ABVV wordt voorgesteld. Deze nieuwe belasting zullen de kapitalisten niet meer betalen dan de gewone belastingen. Tegenover de grenzeloze hebzucht moet men verstaan dat het zij of wij zal zijn. En men moet zich voorbereiden voor een belangrijke krachtmeting om ons te verdedigen!

De eerste stap om zoiets te doen is durven opeisen! Laten we dan de kans grijpen om het te doen: Men moet aanwerven! Iedereen moet een correct loon krijgen en niet in de ellende terechtkomen als die ziek of oud wordt! Geld is er. De Beurzen, de miljardairs zijn er vol van! Dat is genoeg. De rijken mogen ons niet meer bestelen om zich te verrijken!