Wie oorlog wil bestrijden, moet de revolutie voorbereiden

image_pdfimage_print

Op 11 november was het opnieuw de feesten voor de wapenstilstand van de eerste wereldoorlog van 101 jaar geleden. Neen, de Belgische soldaten zijn niet gestorven voor « onze vrijheid », maar wel de winsten van de grote bedrijven die miljoenen jonge mensen de dood hebben ingestuurd. Want het ging over wie de koloniale buit ging bezitten. Daarom vochten de kapitalisten uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België tegen elkaar.

En tijdens de plechtigheden zijn diegenen die regeren nogmaals vergeten te zeggen wat de oorlog gestopt heeft en hoe de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel op 11 november 1918 zijn komen zitten. 

Op 9 november 1918, één jaar na de revolutie in Rusland, had inderdaad de revolutie ook in Duitsland uitgebroken en verspreidde die zich tot het hele land en ook tot soldaten die in België gestationeerd waren.  Dit kon zeer snel verspreiden tot heel Europa die in vuur en vlam stond.  In deze omstandigheden was het plots noodzakelijk voor de Europese burgerijen om samen te komen om het hoofd te bieden aan de proletarische revolutie.