3de week staking bij General Motors in Verenigde Staten

image_pdfimage_print

46 000 werkers van General Motors staken al drie weken tegen de aangekondigde sluiting en voor de lonen. Vanaf de tweede dag van de staking heeft de directie een krachttoer geprobeerd door aan te kondigen dat ze de verzekeringscontracten voor ziekte van alle stakers zou stoppen. Dit heeft de woede nog versterkt en het aantal stakers is gestegen, en ze moest dan publiekelijk afstand doen van haar bedreigingen.

De staking is populair en de solidariteit organiseert zich rond piketten. Inwoners, gepensioneerden van het bedrijf, werkers uit andere bedrijven komen om hun steun materieel en moreel te geven. Groepen van werkers uit Ford of Fiat-Chrysler komen de stakers op de piketten bezoeken.

Maar de UAW, de vakbond van de autowerkers die de staking heeft gelanceerd in het geheel van de GM vestigingen, laat de werkers van de twee andere bedrijven uit de autosector in stand-by. De vakbond wil blijkbaar geen algemene staking zien starten bij de « big three », wat als een oorlogsverklaring zou klinken voor de hele burgerij en in een echte aanval van de werkende klasse zou kunnen veranderen tegen het constant achteruitgaan dat al meer dan veertig jaar wordt gedwongen!

In de autosector hebben de bazen met de medeplichtigheid van de syndicale leidingen de indexering van de lonen op de prijzen geschrapt, terwijl er een grote inflatie was; ze hebben het loon van de nieuwe werkkrachten gehalveerd voor hetzelfde werk; ze hebben bescherming tegen perioden van werkloosheid of met vermindering van de gewerkte uren geschrapt; ze hebben overuren opgelegd die weekends vervangen door tegelijk de betaling van deze uren te verminderen. Het aantal personeelsleden is fors gedaald, terwijl de winsten van de aandeelhouders uit de pan gevolgen zijn.

Deze keer is de staking goed gestart en de werkers willen niet laten gaan. De staking gaat over echt belangrijke punten die het geheel van de werkers van de drie grote bouwers aanbelangen. En als de werkers van Ford en Chrysler hun kameraden die staken komen steunen, is het wel omdat ze voelen dat ze beter niet gewoon wachten op de uitslag van de match.